KNRM introduceert nieuwe generatie kusthulpverleningsvoertuigen

Foto is een impressie

KNRM introduceert nieuwe generatie kusthulpverleningsvoertuigen

Binnen enkele jaren zullen de reddingstations van Cadzand en Westkapelle beschikken over volledig nieuwe kusthulpverleningsvoertuigen (KHV’s). De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) start een omvangrijke vervangingsoperatie, waarbij alle 20 kusthulpverleningsvoertuigen langs de Nederlandse kust worden vernieuwd. Sinds 1961 maken kusthulpverleningsvoertuigen deel uit van het reddingsmaterieel van de KNRM. In de beginjaren werden deze voertuigen ingezet om lijnwerp- en wippertoestellen te vervoeren, waarmee schipbreukelingen via een lijnverbinding naar de wal konden worden gered. Tegenwoordig hebben de voertuigen een veel breder toepassingsgebied. Ze worden ingezet als zoekende eenheid en dienen als de “ogen” op het strand. Bij reddingsoperaties dicht onder de kust worden ze gebruikt om kleinere reddingboten te trekken en gewonden via brancards van het strand naar een ambulance te vervoeren. De veelzijdigheid van deze voertuigen maakt ze onmisbaar in het reddingswerk van de KNRM.

De huidige voertuigen, Mercedes Unimogs, zijn inmiddels meer dan 25 jaar oud en vereisen steeds meer onderhoud. Om de betrouwbaarheid en efficiëntie van het kustreddingswerk te waarborgen, heeft de KNRM besloten tot een complete vervanging. Komend jaar start Dutch Military Vehicles 4×4 met de bouw van een eerste proefmodel. Dit prototype is gebaseerd op een 4×4 IVECO Eurocargo en wordt uitgerust met geavanceerde technologieën en duurzaamheid in het achterhoofd. Het nieuwe voertuig zal rijden op HVO100-brandstof, een innovatieve brandstof die de CO2-uitstoot met maar liefst 90% vermindert, aldus de KNRM.

Na een uitvoerige testfase zal worden besloten of het ontwerp definitief wordt uitgerold. Vervolgens zal de productie van de overige kusthulpverleningsvoertuigen starten. Cadzand en Westkapelle behoren tot de eerste stations die een nieuw voertuig zullen ontvangen. De overige voertuigen worden verspreid over verschillende locaties langs de kust, waaronder Ouddorp, de Maasvlakte, Ter Heijde, Scheveningen, Katwijk aan Zee, Noordwijk aan Zee, Zandvoort, Wijk aan Zee, Egmond aan Zee, Petten, Callantsoog, Texel De Koog, Vlieland, Terschelling Paal 8, Ameland en Schiermonnikoog. Daarnaast zullen twee reservevoertuigen beschikbaar zijn om tijdelijke tekorten door onderhoud op te vangen.

De keuze voor vernieuwing is ingegeven door de noodzaak om te blijven voldoen aan de hoge eisen van modern reddingswerk. De nieuwe voertuigen zijn niet alleen duurzamer, maar ook efficiënter en beter toegerust voor de diverse taken die de KNRM uitvoert. Dit draagt bij aan de missie van de organisatie om levens te redden langs de Nederlandse kust.

Met de introductie van deze nieuwe generatie kusthulpverleningsvoertuigen zet de KNRM een belangrijke stap in het versterken van haar reddingscapaciteiten. Het project onderstreept de toewijding van de organisatie aan innovatie en duurzaamheid, terwijl tegelijkertijd wordt voortgebouwd op een lange traditie van toonaangevend kustreddingswerk. De verwachting is dat de nieuwe voertuigen de komende decennia een cruciale rol zullen spelen in de bescherming van mensenlevens langs de Nederlandse kust.

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws