Het lijkt wel een scène uit de film Frozen: een betoverende blauwe gloed die de golven verlicht. De afgelopen dagen is deze bijzondere gloed, bekend als zeevonk, gesignaleerd in Scheveningen en Kijkduin. Wil je dit spectaculaire natuurfenomeen ook zien? Let dan op het volgende. Hoewel het magisch oogt, is zeevonk eigenlijk het resultaat van kleine, eencellige organismen die licht produceren. Bij warm weer vermenigvuldigen deze organismen zich snel en drijven ze naar de oppervlakte van de zee, vooral wanneer het water rustig is.
Wanneer kun je zeevonk zien?
Een meteoroloog van Weeronline legt uit: “Voor de zeevonk om op te lichten, moet er een grote concentratie algen zijn. Deze algen gedijen het beste in warm water met volop zon en weinig wind, zodat het water stil blijft. Zeevonk komt voor in ondiep, warm en rustig water. Je ziet het fenomeen vooral na enkele warme, windstille dagen. De chemische reactie die het blauwe licht veroorzaakt, treedt op wanneer het water in beweging komt.”
Je kunt overdag al signalen zien dat er ’s avonds zeevonk zal zijn, omdat de algen het water dan een zalmroze kleur geven. Nog een handige tip: volg de Facebookpagina “Zeevonk alert” om op de hoogte te blijven van recente waarnemingen.