NieuwsPolitie

Heb jij de vermiste Nsimire Massembo gezien?

Terwijl men nog naarstig naar het 14-jarig kind zoekt zijn er vragen over het handelen van de politie.

Het meisje Nsimire Massembo is op zondag 29 juli als vermist opgegeven bij de politie, maar pas bijna twee weken later is haar verdwijning landelijk nieuws. Op het NOS verscheen er een bericht nadat er al dagenlang op de Haagse twitter aangedrongen werd voor meer aandacht.

Schrijver en activist Olave Basabose merkte op 5 augustus al op dat het opmerkelijk was dat er geen amber alert kwam. In haar tweet riep ze mensen dan ook op om niet op de politie te wachten maar zelf de aandacht op het vermiste kind te blijven houden. Haar tweet werd meer dan 1500 keer gedeeld.

#AmberAlert

Schrijver en actrice Anousha Nzume deelde Basabose’s tweet en stelde de #amberalert vraag aan het politiekorps Den Haag. Ook begreep niet waarom deze vermissing niet vanaf het begin belangrijk genoeg werd geacht voor dit middel. Op 6 augustus antwoordde he tpolitiekorps Den haag met het volgende:

Een reactie als deze roept natuurlijk vragen op. Waarom zou de politie niet vrezen voor het leven van dit spoorloos verdwenen kind? Tegen RTL Nieuws zegt een politiewoordvoerder dat er geen ‘aanwijsbaar dwingend gevaar is’. Met andere woorden omdat er niet bewezen kan worden dat Nsimire Massembo geen contact kan opnemen is het geen amber alert waard volgens de politie. De politie verzaakte ook om een Kind Vermist Alert uit te sturen.

Na de verdwijning van de 17-jarige Orlando Boldewijn vond de politie het ook niet nodig om een amber alert uit te geven. In de reconstructie in het AD van de zoektocht na zijn verdwijing is de initiële nonchalance van de politie ook opmerkelijk. Ook daar werd de verdwijning van een tiener van kleur eerst niet serieus genoeg geacht voor een middel dat vrijwel altijd succes heeft bij de opsporing van vermiste kinderen. In 2017 werd er volgens het jaar verslag van Amber Alert 19 keer een Amber Alert uitgegeven, vijf per kwartaal. Niet slechts 1 of 2 zoals de politie in haar tweet berichtte.

Persberichten

In het persbericht van de politie gisteren om 14.13 uur, over haar optreden met betrekking tot de verdwijning, geeft de organisatie een waslijst aan verrichte daden voor de opsporing van Nsimire Massembo. Ook wordt aangegeven dat er na overleg met de familie nu contact is gezocht met landelijke media. Dit bericht werd gepubliceerd nadat de vader van Nsimire Massembo in de ochtend een hartverscheurend bericht op Facebook plaatste dat door alle media is opgepikt omdat het massaal gedeeld werd.

Toen de video van Mitch Henriquez de rondte deed kwam er achteraf ook een persbericht waarin men opriep naar meer beelden van het incident. In hetzelfde bericht stond dat Henriquez onwel was geworden onderweg naar het politiebureau. Hierdoor zijn er veel mensen die persberichten met betrekking tot de Haagse politie niet altijd waarheidsgetrouw vinden. De reacties onder de tweet van het Nsimire Massembo persbericht laten bijvoorbeeld zien dat men onder andere het woordje ‘direct’ in de tweet in twijfel trekt.

Heb jij Nsimire Massembo gezien?

Wat nu in ieder geval duidelijk is is dat er meer mensen Nsimire Massembo zoeken. Het AD berichtte over een zoektocht in het Zuiderpark gistermiddag. Vandaag zal er in Om en Bij gezocht worden. Heb jij haar gezien neem dan contact op via 0800-6070.

 

Tags
Laat meer zien

Gerelateerd nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close