Tramhalte Duinstraat in Scheveningen minder toegankelijk voor rolstoelgebruikers: ‘Een stap terug in toegankelijkheid

Tramhalte Duinstraat in Scheveningen minder toegankelijk voor rolstoelgebruikers: ‘Een stap terug in toegankelijkheid

Foto is een impressie

Tramhalte Duinstraat in Scheveningen minder toegankelijk voor rolstoelgebruikers: ‘Een stap terug in toegankelijkheid

De onlangs vernieuwde tramhalte in de Duinstraat in Scheveningen heeft bij veel bewoners en gebruikers tot frustratie geleid. Waar de aanpassingen bedoeld waren om de halte te verbeteren, blijkt nu dat juist mensen in een rolstoel of met een rollator tegen meer obstakels aanlopen. Voor Mariëtte van Moolenbroek, een bewoonster die afhankelijk is van haar rolstoel, is de situatie ronduit onbegrijpelijk. “Het dijkje waarmee ik makkelijk het perron op kon, is nu vervangen door een trap. Hoe kan dit gebeuren?” Voorheen maakte Mariëtte gebruik van een zachte helling aan één kant van het perron om zonder problemen de tramhalte te bereiken. Nu is dat vervangen door enkele treden zonder leuning, een verandering die niet alleen haar, maar ook andere gebruikers met een mobiliteitsbeperking treft. “Het is alsof ze geen rekening hebben gehouden met mensen zoals ik,” zegt ze. “Ik moet nu omlopen en een andere, smallere route nemen die vol staat met obstakels zoals geparkeerde fietsen en scooters. Het is veel lastiger en voelt totaal onlogisch.”

De situatie is volgens haar een grote stap terug in toegankelijkheid. Waar Den Haag juist trots is op zijn inclusieve ambities, lijkt de uitvoering van deze werkzaamheden dat volledig tegen te spreken. “Toegankelijkheid zou een basisvoorwaarde moeten zijn, niet een overweging achteraf,” zegt ze.

Politieke verbijstering

Ook in de Haagse gemeenteraad is de verbazing groot. Fractievertegenwoordiger Elisa van Vliet van de ChristenUnie/SGP noemt het schrijnend dat de situatie is verslechterd voor een groep die al extra afhankelijk is van een goede infrastructuur. “In onze stad werken we hard aan toegankelijkheid, juist omdat we willen dat iedereen onbeperkt mee kan doen. Deze verandering gaat daar lijnrecht tegenin,” aldus Van Vliet.

De partij verwijst naar de beleidsagenda van het college van burgemeester en wethouders, waarin expliciet wordt gesteld dat toegankelijkheid een speerpunt is. “We accepteren niet dat mensen met een beperking drempels ervaren,” staat in het document. “Maar bij deze halte zijn die drempels letterlijk geplaatst. Dat is onacceptabel.”

Oproep tot aanpassing

De ChristenUnie/SGP heeft inmiddels raadsvragen gesteld en dringt erop aan dat het college de situatie zo snel mogelijk herstelt. “Er moet weer aan beide zijden van de halte een rolstoeltoegankelijke helling komen,” stelt Van Vliet. Ze benadrukt dat het openbaar vervoer voor mensen met een mobiliteitsbeperking cruciaal is om zelfstandig te kunnen deelnemen aan het dagelijks leven.

Voorlopig is er vanuit het college nog geen officiële reactie gekomen op de kwestie. Eerst worden de raadsvragen beantwoord voordat verdere stappen worden aangekondigd. Voor Mariëtte en andere getroffen gebruikers betekent dit voorlopig dat zij moeten blijven worstelen met de nieuwe situatie.

Toegankelijkheid als prioriteit

De discussie rond de tramhalte in de Duinstraat is illustratief voor de bredere uitdagingen die spelen rond toegankelijkheid in Den Haag. Hoewel de stad grote ambities heeft om inclusiever te worden, blijkt in de praktijk dat deze doelstellingen niet altijd goed worden nageleefd. Het incident bij de Duinstraat laat zien hoe belangrijk het is om bij elke aanpassing of renovatie goed na te denken over de impact op kwetsbare groepen.

Voor bewoners zoals Mariëtte is de boodschap duidelijk: toegankelijkheid mag nooit een bijzaak zijn. Het is te hopen dat deze situatie aanleiding geeft tot verbeteringen, niet alleen bij de tramhalte in Scheveningen, maar ook in andere delen van de stad. Want zoals het college zelf al stelt: “Iedereen moet onbeperkt mee kunnen doen.”

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws