Nieuws

Basisschoolleerlingen De Vuurtoren herdenken George Maduro op sterfdag

Kinderen uit groep 7 van Basisschool De Vuurtoren uit Scheveningen legden vandaag een krans bij het beeld van George Maduro, naamgever van Madurodam en oorlogsheld uit de Tweede Wereldoorlog. Met het leggen van de krans stonden de leerlingen stil bij de sterfdag van deze jonge held. Het bezoek is onderdeel van het project Adopteer een oorlogsmonument van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Jaarlijks brengt de school een bezoek aan Madurodam om het verhaal achter het monument te ontdekken


Levende herinnering aan George Maduro

In de meidagen van 1940 speelde George Maduro een beslissende rol bij de herovering van Villa Dorrepaal en bij het zonder eigenbelang bevrijden van gevangenen later in de oorlog. Op 8 februari 1945 overleed hij in concentratiekamp Dachau. Voor zijn getoonde moed en heldhaftigheid is hem door Koningin Wilhelmina postuum de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde toegekend. Zijn ouders wilden een levende herinnering aan hun zoon en schonken in 1952 het startkapitaal voor de bouw van Madurodam.


Over Adopteer een monument

Met het project Adopteer een monument gaat de lokale oorlogsgeschiedenis voor kinderen leven: ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt. Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Door onderzoek te doen naar hun monument of oorlogsgraf en zelf een herdenking te organiseren raken leerlingen betrokken bij de geschiedenis.

Tags
Laat meer zien

Gerelateerd nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close