EvenementenNieuws

Coba, lichtekooi der zangkunst, wint vijfde voorronde van het Schevenings Lied

 

Op een warme avond vond afgelopen woensdag de vijfde voorronde van het Schevenings Lied plaats. Zoals iedere voorronde waren we weer te gast bij Muziekcafé “De Maatschappij”. Het Schevenings Lied is een liedjes wedstrijd georganiseerd  door Stichting Popagenda Scheveningen, muziekcafe “De Maatschappij”,  Cultuurschakel en het team van Feest aan zee in het kader van 200-jaar Den Haag Scheveningen-bad. Bij deze wedstrijden gaan haagse en scheveningse singer songwriters in tien voorrondes de uitdaging aan om een finaleplaats te bemachtigen van het mooiste lied over scheveningen.

Ook vanavond is er weer een deskundige jury aanwezig die samen met het publiek aan het einde van de avond de winnaar zal bepalen. Vanavond bestaat de deskundige jury uit Marie-Anne van der Toorn, Wesley Warendorff en Pat Smith.

Vanavond zullen er door ziekte van een van de deelnemers, Renate de Vries, er maar drie optredens zijn. Als eerste deze avond zal de Rubenson met zijn begeleidingsband aantreden. De scheveninger Rubenson won al eens met zijn toemalige band “Spleen” de Haagse Popprijs 2010. Vanavond brengt hij het engelstalige lied “Salt Water” in voor deze wedstrijd. Bij dit lied werd hij geïnspireerd door zijn liefde voor de zee en voor het surfen.

De volgende act was die van het combo Guillard. Dit haagse duo, bestaande uit Allard de Feber en Guido van Onselen, schrijft normaal liedjes met een kritische blik naar de maatschappij. Guillard stond al eens in de finale van de beste singer songwriter van Den Haag Centrum en heeft met het lied van vanavond “Zinkende schepen” al eerder meegedaan met Het Maatschappijlied 2017.

Pat Smith
Pat Smith, zanger/gitarist van Splendid

In de pauze tussen de tweede en derde act sprak ik jurylid Pat Smith over Het Schevenings Lied. Pat Smith komt uit Scheveningen en is zanger gitarist van de band “Splendid”. Hij is met enige regelmaat jurylid voor deze wedstrijd. Patrick vind het vooral leuk om als jurylid op deze manier mee te werken aan het promoten van de muziek in Scheveningen. Op de vraag wat hij vind van de kwaliteit van de deelnemers antwoord hij dat de kwaliteit soms matig is, maar soms ook erg goed. Hij stelt dan ook dat het ook niet altijd goed kan zijn en de krenten uit de pap uiteindelijk in de finale terecht zullen komen. Pat ziet deze wedstrijd dan ook als een podium voor jong en oud talent om meters te maken en uiteindelijk beter te worden. Voor de rest vind hij het mooi dat er straks een Scheveningslied komt. Pat heeft met zijn band “Splendid” op 18 mei in een uitverkocht “Paard” het albumrelease van alweer hun 7e album “Kings”.

De derde en vanavond dus de laatste deelnemer is Coba, de lichtekooi der zangkunst. Coba trakteerde het publiek op een act met liederen en teksten vanuit het leven gegrepen, hetgeen het publiek duidelijk kon waarderen. Het lied dat zij inbracht voor de wedstrijd was “Scheveningse meid” een lied over een meid die via de liefde hoger op wil komen. Tekst en muziek van dit lied schreef Coba (Jeannette Scheffer red.) zelf speciaal voor deze wedstrijd.

Aan het einde van de avond was het weer tijd voor de jury om een winnaar bekend te maken. Pat Smith las het jury rapport voor waarna Marie-Anne van der Toorn de winnaar Coba met het lied “Scheveningse meid” bekend maakte. Ook Coba zal nu doorstromen naar de grote finale die, naar nu bekend is, gehouden zal worden op 30 mei in de Oud Kerk van Scheveningen in de Keizerstraat. Ook vanavond heeft de jury gelet op performance, tekst, muziek en relevantie tot scheveningen. Vanzelfsprekend telde de stem van het publiek ook mee.

De winnaar van de grote finale zal onder andere een optreden winnen op Parkpop op de People Stage van Cultuurschakel. Alle liedjes van de finale worden in een professionele geluidsstudio opgenomen. Hiervan zal een albumrelease verschijnen voor 200-jaar Scheveningen-bad.

De volgende voorronde (nummer 6) is op woensdag 25 april om 20:30 uur in muziekcafé “De Maatschappij”. Dan zullen de volgende vier deelnemers deelnemen:

Onwijsgijs – Scheve, scheve, Scheveningen

Teddy Macrander – My Town

Jolande Pronk – Scheveningen City

Vergane Glorie – Op Scheveningen

Tot 25 april!

 

 

Tags
Laat meer zien

Gerelateerd nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close