Nieuws

Friday Night Jazz met Ruud Breuls en Paul Heller

Op vrijdag 9 februari verwelkomt Muzee Scheveningen Ruud Breuls (trompet) en Paul Heller (tenorsax). Ze zijn beiden solist in de internationaal gerenommeerde en met twee Grammy’s bekroonde WDR Big Band Keulen. Ze worden begeleid door Juraj Stanik – piano, Frans van Geest – contrabas en Hans Braber – drums.


Ruud Breuls (1962) is een breed inzetbare jazztrompettist en sessiemuzikant, die sinds 1996 in vaste dienst is bij het Metropole Orkest. Hij speelt er niet alleen in de trompetsectie, maar blaast ook alle solo’s voor jazztrompet. Het aantal platen waarop hij als studiomuzikant meespeelt, is nauwelijks te tellen. Hij blijft daarnaast op de jazzpodia optreden en excelleert als solist op de CD Shades Of Brown, een eerbetoon aan de jong overleden trompettist Clifford Brown. Vanaf 2014 speelt Ruud Breuls in de WDR Big Band waar hij net als bij het Metropole Orkest ook solopartijen voor zijn rekening neemt, zoals die in de compositie Water Work van orkestleider Vince Mendoza. De trompettist is vaak te zien in de North Sea Jazz Club in Amsterdam en speelt regelmatig in binnen- en buitenland met saxofonist Simon Rigter waaronder enkele concerten met hits van Louis Armstrong.


De Duitse tenorsaxofonist, componist en arrangeur Paul Heller (1971) groeide op in een muzikaal gezin en won als eerste drie eerste prijzen bij ‘Jugend jazzt NRW’: in 1983 en 1985 als drummer en in 1986 met een tenorsaxofoon. De lijst met muzikanten waarmee Paul Heller in zijn carrière heeft gewerkt, klinkt als een ‘who’s who’ van de jazz; Heller speelde in kwartet-, kwintet- en sextetsembles met onder meer Johnny Griffin, Dusko Goykovich, Jimmy Cobb, Jasper van’t Hof, Volker Kriegel, Eddie Gomez, Vinnie Colaiuta, Biréli Lagène, Bill Evans, Al Foster, Adam Nussbaum, Franco Ambrosetti en Steve Swallow. Hij heeft ook opnames gemaakt met zijn echtgenote, de Nederlandse jazzzangeres Fay Claassen. Sinds 2013 is Heller artistiek en muzikaal leider van de succesvolle Jazzkonzerte-serie ‘Next Level Jazz’ in Keulen, naast zijn werk bij de Westdeutscher Rundfunk. Bill Evans zei over hem: ‘Paul plays with maturity and total control of his instrument. Like the masters before him, Paul is continuing a legacy on the saxophone that very few on this planet can achieve.’


Juraj Stanik (1969) is een gerespecteerd jazzpianist en een echte musicians-musician. Hij is cum laude afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, werd finalist bij het Wessel Ilcken Concours, winnaar van de Pall Mall Export Swing Award en verwierf met het kwintet ‘Five Up High’ de Leverkusen Jazz Award. Naast standards speelt Juraj veel eigen nummers. Aan de grote reeks van eigen composities worden met regelmaat nieuwe titels toegevoegd. Daarbij bouwt hij voort op zijn muzikale vorming aan het Koninklijk Conservatorium. Componisten als Chopin, Debussy, Ravel, Bartok en Messiaen klinken dan ook dikwijls door in zijn muzikale concept. Zijn inspiratiebronnen lopen uiteen. Hij heeft duidelijk respect voor de jazztraditie, maar laat zich ook inspireren door eigentijdse pioniers zoals John Scofield, Chris Potter en Joe Lovano.

Frans van Geest (1968) is een Nederlandse bassist en een veelgevraagde begeleider van grote Amerikaanse en Europese jazzmusici. Hij vormt samen met drummer Martijn Vink de motor van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Met deze drummer heeft hij gespeeld in het kwartet van Sjoerd Dijkhuizen, de Glenn Miller Bigband, het Metropole Orkest, het Jesse Van Ruller Quartet, het Martijn Van Iterson Quartet en een aantal jaren met pianist Peter Beets. Hij speelt het liefst op een oude contrabas. Zijn instrument is 180 jaar oud. Het hout van deze contrabas is uitgedroogd en beïnvloedt de manier waarop hij trilt.

Hans Braber (1954) was autodidact totdat hij in 1976 naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ging om klassiek slagwerk te studeren. Hij speelde met pianist en arrangeur Bill Dobbins, Benny Bailey, Lee Konitz, Lalo Schiffrin en het Münchener Rundfunk Orchester. Hij woonde en speelde in New York en Keulen. In 1998 verhuisde hij weer naar Den Haag en ging antieke meubels restaureren, dit vak oefent hij momenteel nog steeds als kleine zelfstandige uit.

Hans is de laatste jaren weer actief in de jazz. Hij was op tournee met Don Friedman en Herb Geller, was met Ack van Rooyen voor concerten in New York en hij organiseert gigs met pianist Mike LeDonne (NYC) in Duitsland. Met de Haagse pianist Bob Wijnen en Berend van den Berg vormt hij een vast trio. Hans doet de programmering voor Friday Night Jazz at Muzee, zijn maandelijks terugkerend muzikaal hoogtepunt.

De entreeprijs voor dit concert is € 15. Houders van een Ooievaarspas ontvangen 50% korting. Het museumcafé van Muzee is op 9 februari vanaf 19.30 uur geopend. Aanvang van het concert is 20.30 uur. Entreekaarten zijn verkrijgbaar via de website www.muzeescheveningen.nl of bij de receptie van het museum. Adres Muzee Scheveningen: Neptunusstraat 90-92 te Scheveningen. Via de website http://fridaynightjazz.net kan men zich inschrijven op onze nieuwsbrief.

Tags
Laat meer zien

Gerelateerd nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close