CultuurNieuws

Karin Hougaard geeft benefietconcert voor de Dreamcatcher Foundation bij La Galleria op de boulevard van Scheveningen.

De Dreamcatcher Foundation Nederland is opgericht in 2006 door (wijlen) Sonja van Proosdij en Jacqueline Beckers. Tijdens hun journalistieke reizen zijn ze in contact gekomen met Dreamcatcher Zuid-Afrika, opgericht door Anthea Rossouw. Zij besloten om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen de achterstelling van met name zwarte vrouwen.

Het eerste doel is om de vrouwen een zelfstandig inkomen te laten verwerven in het toerisme dat één van de grote inkomstenbronnen in Zuid-Afrika is. De lokale bevolking maakt hier nog onvoldoende deel van uit. Middels verschillende projecten versterkt de Dreamcatcher Foundation de lokale bevolking en met name de vrouwen, zodat ze in hun eigen inkomen kunnen voorzien.

De Nederlandse tak wordt aangestuurd door voorzitter Hans Mooren, fotograaf en journalist. Voormalig ambassadeur
Karin Bloemen heeft haar stokje overgedragen aan Karin Hougaard.

Programma 6 mei 2018

Locatie : La Galleria Boulevard / Strandweg 55 / Scheveningen

12.00 uur Ontvangst

12.30 – 14.00 Concert Karin Hougaard onder het genot van Afrikaanse hapjes en drankjes.

Voor informatie en reserveren: www.lagalleria.nl / events@entrada-restaurants.nl / 070-3555006

Informatie over de Dreamcatcher Foundation Nederland: http://www.dreamcatcherfoundation.nl

Anthea Rossouw

In 1984 startte Anthea Rossouw  het project ‘Brave New World’ in Stilbaai, een dorp op  een kleine vier uur rijden ten oosten van Kaapstad. Onder apartheid was dit deel van Zuid-Afrika een van de armste regio’s van het land. In Stilbaai trof Anthea een arme, zwarte gemeenschap aan die door de buitenwereld leek te zijn vergeten en volstrekt aan haar eigen lot was overgelaten. Met een studie  psychologie en sociologie op zak, werkte zij voor deze gemeenschap een programma uit waarmee de problemen op een structurele manier aangepakt konden worden. Ze startte een ‘community centre’ voor bejaarden. Dit project werd succesvol,  mede dankzij de medewerking van de zwarte bevolking.

Zangeres Karin Hougaard

Het Zuid-Afrikaanse publiek kent Karin Hougaard al sinds ze in 1980 op 16-jarige leeftijd een belangrijke talentenjacht won. Sindsdien heeft ze 14 cd’s het licht laten zien. Hougaard schrijft en componeert haar liedjes meestal zelf. Haar muziek valt op door de poëtische teksten, een tegelijk intieme, hartstochtelijke en volstrekt integere sfeer en een fabelachtig gebruik van de stem als instrument. Karin Hougaard woont en werkt in de VS. In Nederland is ze vooral bekend door haar samenwerking met Herman van Veen. Zo was ze te zien in zijn theatervoorstellingen: The First Lady (over Jackie Kennedy) en Mata Hari. Samen met Anne van Veen schreef ze het lied ‘Bij mij’, dat onder meer door Herman van Veen en Paul de Leeuw is opgenomen en is aangewezen als één van de tien ‘nieuwe klassiekers’ uit de Nederlandse liedkunst.

In 2015 organiseerden Hougaard en Van Veen samen een tweedaags festival met Afrikaanstalige poëzie en muziek op De Paltz, het landgoed van Herman van Veen in Soest. In 2016 was Karin Hougaard gastkunstenaar tijdens de Week van de Afrikaanse roman. Ze trad onder meer op bij Vlaams Nederlands Cultuurhuis deBuren in Brussel en het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam. Overal waar ze komt, zijn de reacties van het publiek enthousiast en geven ze aan verbaasd te zijn dat Karin niet meer bekend is onder een groter publiek. Daarom komt Karin Hougaard in mei 2018 naar de Lage Landen voor een uitgebreide concerttournee.

 

Tags
Laat meer zien

Gerelateerd nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close