EvenementenNieuws

Nieuwe tentoonstelling in Muzee Scheveningen: In touw voor de toerist

In 2018 bestaat de badplaats Scheveningen 200 jaar. In 1818 stichtte de Scheveninger Jacob Pronk hier het eerste badhuis van Nederland. Gedurende het hele jaar zijn er in Den Haag en Scheveningen festiviteiten onder de noemer Feest aan Zee. Ook Muzee Scheveningen besteedt deze zomer aandacht aan dit bijzondere feestjaar voor de badplaats.

Vanaf 12 mei is bij Muzee de toonstelling In touw voor de toerist. Tweehonderd jaar werken in de badplaats te zien. In deze tentoonstelling ligt het accent op ‘de gewone man’, die op het strand en op de boulevard zijn brood verdiende aan de badgasten en strandbezoekers. Deze Scheveningers oefenden beroepen uit die karakteristiek waren voor de badplaats en tegenwoordig in veel gevallen totaal zijn verdwenen. Strandberoepen als badman, badvrouw, ezeltjesdrijver en ijsjesverkoper passeren de revue. Wie waren deze mensen? En hoe hebben zij de opmars van de badplaats de afgelopen 200 jaar beleefd? In touw voor de toerist biedt een inkijkje in een onderbelichte doelgroep die de badplaats Scheveningen zo groot heeft gemaakt.

Bij de tentoonstelling verschijnt eind juni een publicatie door Danny Verbaan: Welkom aan de Kust. Tweehonderd jaar Scheveningen achter de schermen. Voor dit boek haalt Verbaan persoonlijke anekdotes en verhalen op van mensen die werkten in de badplaats. De publicatie zal rijk geïllustreerd worden met afbeeldingen en oude foto’s.

De tentoonstelling is te zien vanaf 12 mei t/m 9 september 2018. Meer informatie op www.muzeescheveningen.nl

Tags
Laat meer zien

Gerelateerd nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close