Aftellen voor haringliefhebbers: Hollandse nieuwe vanaf 19 Juni weer te koop

Aftellen voor haringliefhebbers: Hollandse nieuwe vanaf 19 Juni weer te koop

De spanning stijgt onder haringliefhebbers: vanaf woensdag 19 juni mag de Hollandse Nieuwe weer verkocht worden. Deze maand worden de vissen in grote hoeveelheden gevangen in Noorwegen. “In vier à vijf weken moeten we een voorraad voor het hele jaar aanleggen,” zegt Willem Jan Sluijs, verkoopadviseur in de haringhandel en werkzaam bij een vishandel in Scheveningen.

Momenteel bevindt Sluijs zich in het Noorse Kalvåg, een half uur rijden van Bergen, de op één na grootste stad van Noorwegen. “Daar hebben we een fabriek aan het fjord, waar de schepen de haringen aanvoeren,” vertelt hij. In de fabriek worden de haringen gekaakt en gezouten, waarna ze de titel Hollandse Nieuwe krijgen. “We verwerken ongeveer 350.000 kilo per dag. Gemiddeld bevat een kilo zo’n zeven à acht haringen. Het gaat dus om enorme hoeveelheden,” legt hij uit in het radioprogramma Menno in de Middag op Radio West. “Op dit moment zijn we volop aan het produceren om ervoor te zorgen dat de haring volgende week woensdag overal in Nederland weer beschikbaar is.”

Deze hoge productiesnelheid is noodzakelijk, aldus Sluijs. “Wat veel mensen niet weten, is dat de Hollandse Nieuwe alleen in juni verwerkt kan worden. In vier à vijf weken moeten we de voorraad voor het hele jaar opbouwen. Als je nu een haring in de stad eet, is die zeker vorig jaar juni verwerkt,” zegt hij lachend.

Zelf kan hij niet elke dag een haring proeven. “Dat kan niet, omdat ze eerst ingevroren moeten worden. Er is ooit een wormpje gevonden in haring. Daarom is besloten dat haringen bij een temperatuur van -20 graden minimaal 24 uur bewaard moeten worden om de wormpjes te doden en zo de veiligheid van de consument te garanderen.”

Sluijs verwacht dat de Hollandse Nieuwe dit jaar bijzonder smakelijk zal zijn. “Het weer is mooi geweest in Noorwegen. Dit jaar is de haring mooi rond, blank onder het velletje en heerlijk van smaak.”

2023 was een moeilijk jaar vanwege de noordenwind en koud zeewater. “Daardoor groeide het plankton niet goed,” legt hij uit. Plankton is het hoofdvoedsel van haringen en zonder voldoende plankton worden de haringen minder vet.

Waarom Wordt De Hollandse Nieuwe In Noorwegen Gevangen?

Waarom wordt de Hollandse Nieuwe eigenlijk in Noorwegen gevangen? “De Hollandse Nieuwe werd oorspronkelijk gevangen op de Doggersbank in de Noordzee, ten noordwesten van Nederland,” zegt Sluijs. Door overbevissing moesten de vissers uitwijken.

“De industrie is eerst naar Denemarken verplaatst en ongeveer vijftien jaar geleden naar Noorwegen verhuisd. Daar zitten ze dichter bij de visgronden. In Nederland was er onvoldoende ruimte om de haringen te bewerken, waardoor ze onbehandeld werden ingevroren. Door de verschuiving van de warme golfstroom naar het noorden, groeit er ook veel plankton rond Noorwegen,” legt hij uit.

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws