Den Haag zoekt oplossing voor zeespiegel en Scheveningen

De gemeente Den Haag overweegt ingrijpende maatregelen om zich te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Een van de belangrijkste voorstellen is het creëren van een kunstmatige duinenrij voor de boulevard van Scheveningen. Deze maatregel is een van de twee mogelijke oplossingen die de gemeente onderzoekt om de stad te beschermen tegen de versnelde zeespiegelstijging. Deze opties zijn dinsdag gepresenteerd in een verkenning door wethouder Robert Barker. In 2025 moet de gemeenteraad een definitieve beslissing nemen. Den Haag heeft elf kilometer kustlijn, waarvan acht kilometer bestaat uit zandstranden en drie kilometer uit bebouwde kust. De bebouwde kust, met onder andere Scheveningen Haven, de badplaats Scheveningen, het Havenkwartier en de nieuwe wijk Norfolk, vormt het grootste probleem. Volgens wethouder Barker kunnen de zandstranden met behulp van zandsuppleties meegroeien met een zeespiegelstijging tot drie meter. De drie kilometer bebouwde kust heeft echter minder flexibiliteit. De primaire waterkering in Scheveningen, voor het laatst getoetst in 2020, zal opnieuw worden geïnspecteerd in 2032. Er is een kans dat deze waterkering dan niet meer aan de veiligheidsnormen voldoet, aldus Barker, die zich baseert op gesprekken met het Hoogheemraadschap van Delfland.

De wijk Norfolk, net buiten de dijk gelegen, evenals iconische locaties zoals het Kurhaus en de visafslag, maken de situatie complexer. De toekomst van de zeespiegelstijging blijft onzeker, afhankelijk van de ontwikkelingen op West-Antarctica. Den Haag krijgt het advies van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging om rekening te houden met de extremere scenario’s, gebaseerd op de klimaatscenario’s van het KNMI uit 2023 en de IPCC-rapporten van 2021 en 2022. In het hoogste uitstootscenario (SSP5-8.5) moet Nederland rekening houden met een zeespiegelstijging van 19-37 cm in 2050 en 59-124 cm in 2100. In een laag uitstootscenario verwacht het KNMI in 2100 een stijging van 26-73 cm.

Ondanks de onzekerheden moet Den Haag al snel besluiten nemen. In 2026 wordt het Deltaprogramma van de rijksoverheid herzien, waarbij de dijkveiligheid van Nederland opnieuw wordt geëvalueerd. De gemeente Den Haag wil hierop invloed uitoefenen en moet daarnaast beslissingen nemen over de integrale gebiedsvisie van Scheveningen Bad, een strandnota, de herontwikkeling van de pier en een havenvisie. De renovatie van de Scheveningse boulevard is al begonnen, waarbij een dijk onder de boulevard is aangelegd.

Afsluiten van de Scheveningse haven

Het afsluiten van de haven kan voordelen bieden, aldus een advies van Arcadis aan het Hoogheemraadschap van Delfland. Bij het aanbrengen van zandsuppleties aan de Haagse kust hoeft men dan geen rekening meer te houden met het baggeren van vaargeulen voor de haven. De haven werd begin 20e eeuw aangelegd, na een storm in 1894 die talloze vissersboten verwoestte, vastgelegd door schilder Hendrik Mesdag.

Het gemeentebestuur overweegt twee mogelijke oplossingen: het behouden van de huidige kustlijn of het creëren van een doorlopende duinenrij voor de gehele Haagse kust. Dit zou betekenen dat het Westduinpark en Oostduinpark met elkaar worden verbonden door een duinenrij langs Scheveningen. Deze voorstellen zijn gebaseerd op een rapport van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging eerder dit jaar.

Deel dit artikel met anderen:

1 reactie. Reactie plaatsen

  • Als je de boulevard verbreed, is het logisch dat je het strand ook moet verbreden. Dit heeft niets met de stijging van de zee te maken. De zeespiegel stijgt op de getijden na, met maximaal 1cm per decennia.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws