VVD wil inspraak buurt bij asielopvang, maar college houdt vast aan spoedprocedures

VVD wil inspraak buurt bij asielopvang, maar college houdt vast aan spoedprocedures

Verhitte bijeenkomsten, bewoners die zich overvallen voelen en wethouders die de confrontatie aangaan met boze raadsleden: de opvang van asielzoekers zorgt vaak voor onrust. De VVD in de Haagse gemeenteraad wil dit veranderen door de buurt inspraak te geven bij het openen van opvanglocaties. Maar het college heeft andere plannen. ‘De situatie is te urgent,’ stelt het college.

Ondernemersvereniging Kijkduin voorzitter, Woody Louwerens, blijft verontwaardigd over hoe de badplaats vorig najaar onverwacht een tijdelijke asielopvang kreeg in het NH Atlantic Hotel. ‘Praat met ons, we zijn niet dom,’ zegt Louwerens. Hij verwijst naar het razendsnelle besluit van het Haagse college om zo’n honderd asielzoekers uit het overvolle Ter Apel voor enkele weken op te vangen. De eerste asielzoekers arriveerden al binnen twee dagen na de aanvraag van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

‘We kregen pas te horen van de opvang op de dag zelf,’ vertelt Louwerens. ‘De gemeente zei dat het vanwege de spoed niet anders kon, maar dat is onzin. Als ze vooraf met ons hadden gesproken, hadden we snel aan tafel kunnen zitten en afspraken kunnen maken.’

Protest Voorkomen

Volgens VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg is Kijkduin een voorbeeld van hoe het niet moet. ‘De bewoners en ondernemers voelden zich compleet overvallen,’ aldus Van Basten Batenburg. ‘Hoewel er soms spoed is, blijft het de verantwoordelijkheid van de gemeente om belanghebbenden te betrekken bij dergelijke beslissingen.’

De VVD is van mening dat buurtprotesten kunnen worden voorkomen als de betrokkenen inspraak krijgen voordat het college een besluit neemt. Hiervoor hebben zij een initiatiefvoorstel geschreven, dat woensdagavond besproken zal worden in een commissievergadering van de gemeenteraad.

College Houdt Vast Aan Spoedbesluiten

Ondanks het voorstel van de VVD is het college niet van plan deze inspraak te organiseren. Het college wijst erop dat de gemeente een wettelijke taak heeft om asielzoekers en statushouders op te vangen, en dat er weinig geschikte locaties beschikbaar zijn. ‘Het is doorgaans niet mogelijk om geschikte locaties te weigeren, zelfs niet na inspraak van belanghebbenden,’ stelt het college.

Van Basten Batenburg vindt dit echter een gemiste kans: ‘We vragen niet om een referendum, maar om de zorgen van de buurt mee te nemen in het besluit. Dat leidt tot betere besluiten en minder onrust in de stad.’ Louwerens is het daarmee eens en voegt toe dat er tijdens de opvangperiode geen overlast is geweest: ‘We hebben een gezamenlijk belang, en we hadden zeker afspraken kunnen maken.’

Betere Communicatie Voortaan

Hoewel het college geen ruimte ziet voor inspraak bij spoedopvang, erkent het dat er lessen zijn geleerd van de situatie in Kijkduin. De gemeente heeft nieuwe werkprocedures opgesteld voor spoedaanvragen en zal voortaan, waar mogelijk, omwonenden persoonlijk informeren via huisbezoeken.

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws