Afname in vaccinaties: Den Haag roept op tot landelijke campagne

Gezondheid, Nieuws
0

Afname in vaccinaties: Den Haag roept op tot landelijke campagne

person holding yellow and white pen

Voor het vierde opeenvolgende jaar is het aantal mensen dat zich laat vaccineren tegen besmettelijke ziektes gedaald, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. De gemeente Den Haag maakt zich grote zorgen en roept opnieuw op tot een landelijke campagne.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moeten vooral kinderen goed beschermd zijn tegen gevaarlijke besmettelijke ziektes als 90 tot 95 procent van hen is ingeënt. Dit percentage wordt in Den Haag en de regio echter bij lange na niet meer gehaald.

Op scholen is het aantal kinderen dat is gevaccineerd tegen bijvoorbeeld mazelen (onderdeel van de BMR-prik) inmiddels gedaald tot 70 procent, volgens het RIVM. In sommige wijken van Den Haag ligt dit percentage zelfs nog lager.

‘Geen Sussende Praatjes, maar Actie’

Hilbert Bredemeijer, de Haagse jeugdwethouder (CDA), is zeer bezorgd: “Deze week zagen we nog tien gevallen van mazelen in Den Haag. In sommige wijken is de vaccinatiegraad onder de 65 procent gedoken.”

“Als het om de gezondheid van kinderen gaat, is er geen tijd voor sussende praatjes van de overheid, maar zijn directe campagnes nodig,” aldus Bredemeijer. “Daarom moet er zo snel mogelijk een landelijke actie worden gestart.”

Daling in Vaccinatiegraad

Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat in Den Haag de vaccinatiegraad voor alle vaccinaties vorig jaar is gedaald. Vergeleken met Rotterdam, Utrecht en Amsterdam staat alleen Rotterdam nog lager dan Den Haag. Daar laten nog minder mensen zich vaccineren.

Toename in Kinkhoestgevallen

GGD Haaglanden, waar ook andere gemeenten in de regio Den Haag deel van uitmaken, meldt dat tussen januari en juni van dit jaar in totaal 66 gevallen van kinkhoest zijn gerapporteerd. Meer dan 25 kinderen moesten hierdoor worden opgenomen in het ziekenhuis.

Directeur Annette de Boer van de GGD zegt: “Ziekten die we jaren niet meer in deze mate hebben gezien, zien we nu weer. De cijfers liegen er niet om: het huidige niveau is ontoereikend om de volksgezondheid voldoende te beschermen.”

Vierde Jaar op een Rij

Dit is het vierde jaar op rij dat de vaccinatiebereidheid daalt. Uit de cijfers blijkt ook dat hoe ouder iemand wordt, hoe minder geneigd die is om een vaccinatie te halen.

In Den Haag haalt slechts een zeer kleine 35 procent van de meisjes de HPV-prik die beschermt tegen vormen van baarmoederhalskanker. Dit vaccin wordt ook aan jongens aangeboden, maar bij hen ligt het percentage onder de 30 procent.

Gezondheid, Nieuws
0

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws