Metroverbinding voorgesteld als oplossing voor zomerse drukte in trams naar Scheveningen

Metroverbinding voorgesteld als oplossing voor zomerse drukte in trams naar Scheveningen

Tijdens de afgelopen zonnige dagen stroomden mensen massaal naar het strand van Scheveningen. De drukte was zo groot dat vervoersmaatschappij HTM op maandagavond besloot om gedurende 45 minuten geen trams te laten stoppen bij de halte Kurhaus. Dit besluit was volgens HTM noodzakelijk om de veiligheid van reizigers te waarborgen. Als oplossing voor de herhaalde zomerse overbelasting pleit D66 voor de aanleg van een metro naar Scheveningen.

Volgens HTM was de drukte op maandag “uitzonderlijk” te wijten aan het prachtige weer, de finish van de Tour de France Femmes en de huldiging van olympische sporters op het strand. Om 20:00 uur werd besloten om tijdelijk geen passagiers meer op te laten stappen bij halte Kurhaus richting het centrum. Deze maatregel was nodig om de veiligheid te garanderen, hoewel HTM zich ervan bewust is dat dit voor de reizigers zeer vervelend was.

Nog voordat HTM stopte met het toelaten van passagiers, waren de trams die naar het centrum reden al overvol. De politie besloot de halte Kurhaus richting het centrum te ontruimen, wat uiteindelijk 45 minuten in beslag nam. Een bijkomend probleem was dat reizigers massaal naar de overkant gingen, waar ze bij halte Kurhaus richting Zwarte Pad instapten. Hierdoor kwamen de trams bij halte Kurhaus richting centrum op de terugweg al vol aan.

HTM benadrukt dat dergelijke maatregelen alleen worden genomen als de veiligheid in het geding is. Hoewel er alles aan wordt gedaan om voldoende bussen en trams in te zetten, bleek de vraag naar vervoer op maandagavond simpelweg groter dan het aanbod. De HTM-woordvoerster legt uit dat de inzet van extra trams en bussen lastig is, vooral tijdens de vakantieperiode waarin personeel met verlof is en er volgens roosters wordt gewerkt. Het voortdurend opschalen van het vervoer acht HTM onmogelijk, vooral omdat niet te voorspellen is wanneer mensen massaal naar huis willen vertrekken.

D66, een van de coalitiepartijen, stelt voor om de mogelijkheid van een metroverbinding naar Scheveningen te onderzoeken. Een woordvoerder van de partij geeft aan dat er dit najaar een werkbespreking zal plaatsvinden over de toekomst van het openbaar vervoer in Den Haag. Het doel is om het openbaar vervoer aantrekkelijk te maken en te houden, zodat mensen minder snel voor de auto kiezen. Hoewel D66 begrip heeft voor de tijdelijke maatregel van HTM, pleit de partij voor een structurele oplossing die de capaciteit op drukke stranddagen significant vergroot, bijvoorbeeld door de inzet van gekoppelde RandstadRail-voertuigen op de Strandexpress.

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws