Toekomst van de Tong Tong Fair: Haagse gemeenschap zoekt nieuwe richting

Toekomst van de Tong Tong Fair: Haagse gemeenschap zoekt nieuwe richting

Hoe kan een opvolger of doorstart van de Tong Tong Fair in Den Haag eruitzien? Deze vraag stond centraal tijdens een werkbespreking op het Haagse stadhuis. De bijeenkomst werd georganiseerd door de fracties van D66, VVD en Hart voor Den Haag. Een belangrijk uitgangspunt was dat Den Haag, met een grote Indische gemeenschap, niet zonder een Indo/Indisch evenement kan. Een voorstel is om verkenners het enthousiasme voor een Indisch Festival vanaf volgend jaar te laten onderzoeken.

Het faillissement van de Tong Tong Fair heeft een diep gat geslagen in de Haagse Indische gemeenschap. Drie weken voor de start van de 64ste editie van het evenement bleek dat het festival niet doorging vanwege de hoge kosten. De teleurstelling over het faillissement van de Tong Tong Fair was ook groot op het stadhuis.

Daarom werd de werkbespreking georganiseerd, waarbij verschillende mensen uit het culturele en Indische veld hun visie deelden. Tijdens de verschillende bijdragen kwamen meerdere factoren naar voren. “De Tong Tong Fair is een van de pijlers van het Indische erfgoed in Den Haag,” stelde Erwin Sjoerdsma.

De laatste editie van de Tong Tong Fair vond afgelopen september plaats op het Malieveld in Den Haag.

Sjoerdsma, zelf derde generatie Indisch, net als twee miljoen andere Nederlanders, is ook bestuurder van het Haagse museum Sophiahof, dat de Indische en Molukse geschiedenis belicht. “Een opvolger van de Tong Tong Fair moet de culturele veelzijdigheid van het festival behouden en meer zijn dan alleen een eetfestijn,” vertelde hij.

Van ‘Tempo Doeloe’ naar ‘Tempo Nu’

Cultuurmaker Patty Broese van Groenou benadrukte dat een opvolger van de Tong Tong Fair meer moet zijn dan een markt waar je kunt eten. “Het ontmoeten van andere mensen was een belangrijk onderdeel van de charme van de Tong Tong Fair,” zei ze. Tegelijkertijd concludeerde ze dat het festival niet met zijn tijd was meegegroeid. “Jongeren van nu zijn veel bezig met hun roots, muziek, mode en beeldende kunst. Maar ze gingen niet naar de Tong Tong Fair omdat ze zich er niet in herkenden.”

Broese van Groenou sprak over de nostalgie van “Tempo Doeloe,” een tijdperk dat niet meer bestaat. “Er moet een eigentijds festival komen, waar ook jongeren zich thuis voelen, een ‘Tempo Nu’,” voegde ze met een knipoog toe.

Alternatieve locaties voorgesteld

Er werden twee locaties voorgesteld voor het nieuwe festival. Sjoerdsma noemde Museum Sophiahof als een geschikte locatie. Henk Scholten, een andere spreker, stelde voor om het festival te organiseren in Amare en de omliggende culturele instellingen.

Met het Filmhuis, theater aan het Spui, de Nieuwe Kerk, de bibliotheek en het Atrium van het stadhuis is er voldoende ruimte voor een groots opgezet gevarieerd programma.

Scholten wil dat de gemeente twee verkenners aanwijst die in gesprek gaan met de Indo- en Indische gemeenschap. “Het is belangrijk dat het gesprek wordt gevoerd met verschillende generaties om genoeg draagvlak te creëren,” zei hij.

D66-raadslid Andrew van Esch reageerde positief op het idee van de verkenners. “Laat hen nu in de Indische gemeenschap rondpraten en kom dan snel terug met een advies over een evenement dat op draagvlak kan rekenen. Het is nu vooral de tijd om te kijken welke ideeën er leven en wat haalbaar is. Het is tijd om door te pakken, anders is er volgend jaar weer niks.”

Mogelijke doorstart

In juni zal de commissie verder praten over een mogelijke opvolger van de Tong Tong Fair. De curator onderzoekt momenteel een mogelijke doorstart van het Indische Festival, en er zouden verschillende geïnteresseerde partijen zijn. “Diverse partijen staan te trappelen om een doorstart te maken,” meldde Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag.

Cultuurwethouder Saskia Bruines (D66) liet eerder weten terughoudend te zijn, maar dat ze zich wel tot het uiterste wil inspannen om iets voor elkaar te krijgen. “Als gemeente kunnen we niet zelf organisator of opdrachtgever van een evenement zijn, maar we kunnen geïnteresseerde partijen wel bij elkaar brengen en initiatieven stimuleren,” zei ze.

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws