Verkenning van de iconische blauwe tramroutes tussen Leiden, Den Haag en Scheveningen

Verkenning van de iconische blauwe tramroutes tussen Leiden, Den Haag en Scheveningen

Dit jaar markeert het eeuwfeest van de iconische elektrische Blauwe Tram van de NZH die haar routes opende tussen Leiden (via Voorschoten), Den Haag en Scheveningen. Ter ere van deze mijlpaal heeft Stichting De Nieuwe Blauwe Tram haar achtste boek in de serie gewijd aan de geschiedenis van de twee ‘oerlijnen’ van De Blauwe Tram: de tramlijnen Leiden – Den Haag en de lokale dienst Voorburg – Scheveningen.

De geschiedenis van beide lijnen vindt zijn oorsprong in 1879, toen de stoomtram van Den Haag naar Scheveningen haar dienst aanving. Enkele jaren later, in 1924, werd de stoomtramlijn van Leiden naar Den Haag in gebruik genomen. Deze routes kwamen onder de exploitatie van de NZH, die ze moderniseerde en elektrificeerde. De introductie van de op dat moment ultramoderne blauw-grijze Boedapester-trams kenmerkte deze periode. De tramverbinding kreeg al snel de bijnaam de Blauwe Tram. Helaas kwam in november 1961 een einde aan de tramlijn Leiden – Den Haag, waarmee het tevens de laatste elektrische tramlijn van de NZH werd. Het bedrijf ging daarna verder als busmaatschappij.

Het achtste deel, getiteld ‘De Lijn Leiden – Den Haag en de Lokaaldienst Voorburg – Scheveningen’, biedt een overzicht van 96 pagina’s en bevat circa 150 afbeeldingen die de geschiedenis van beide tramlijnen illustreren. Deze lijnen speelden een cruciale rol in de ontwikkeling van de noordwestelijke Randstad. Een groot deel van het boekje biedt een ‘kleurrijke’ reis per tram van Leiden naar Scheveningen, met ongeveer 75 kleurenfoto’s van de Blauwe Tram, waarvan velen niet eerder zijn gepubliceerd.

Het nieuwe boekje is beschikbaar voor 19,95 euro en kan worden aangeschaft bij verschillende boekhandels in de regio, evenals rechtstreeks via de website van Stichting De Nieuwe Blauwe Tram.

Stichting De Nieuwe Blauwe Tram heeft tevens het project van de reconstructie van het tweelingtramstel A619/A620 uit 1932 opgepakt. Deze tram was op 9 november 1961 de laatste Blauwe Tram in de geschiedenis. Als ondersteuning voor dit project brengt de stichting een reeks boeken uit over de geschiedenis van het trambedrijf van de NZH. Eerdere delen in de serie behandelen onder andere de trams rond Haarlem, de Bollenlijn Haarlem – Leiden en de trams in Waterland. Momenteel wordt gewerkt aan deel 9, dat zich zal richten op de tramlijnen naar Katwijk en Noordwijk. Dit boekje wordt verwacht in het najaar.

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws