Aanklacht tegen Jerry Den D. onthult cocainesmokkel en liquidatiepoging

Aanklacht tegen Jerry Den D. onthult cocainesmokkel en liquidatiepoging

white and blue ship on sea during daytime

Inleiding

Jerry Den D. wordt beschuldigd van het leiden van een drugsbende in Scheveningen, volgens het Openbaar Ministerie. De bende zou betrokken zijn geweest bij het smokkelen van duizenden kilo’s cocaïne naar Engeland, evenals een poging tot liquidatie van een vermeende verrader. Het OM eist een gevangenisstraf van 19 jaar tegen Den D.

Aanklachten en Onderzoek

Den D. staat terecht voor zijn betrokkenheid bij drie drugstransporten in mei 2020, waarbij in totaal 880 kilo cocaïne werd verscheept. Deze cocaïne werd verborgen in pallets met tonercassettes en verzonden via een DHL-punt in Scheveningen naar Oldbury, Engeland.

Na het derde transport werd het drugssmokkelnetwerk ontmanteld door de Britse politie, die de zakenpartner van Den D., bijgenaamd ‘The General’, arresteerde. Later werd ook het netwerk van Den D. ontdekt door de Nederlandse politie, dankzij het hacken van de criminele berichtenserver EncroChat.

EncroChat Berichten

Op EncroChat vonden rechercheurs accounts van onder andere Tonny K., alias Zure Haring, en Jerry Den D. Het OM vermoedt dat Den D.’s organisatie veel vaker cocaïne vanuit Scheveningen naar Engeland heeft gesmokkeld, naar verluidt zo’n tweehonderd keer in totaal, met een geschatte hoeveelheid van 16.000 kilo.

Leiderschap en Liquidatiepoging

Volgens het OM werd Den D. bijgestaan door twee Haagse mannen, Tonny K. en Donny H., beiden afkomstig uit Duindorp. Hoewel ze een belangrijke rol speelden bij de transporten, was Den D. de onbetwiste leider. Hij was degene die alles organiseerde en bepaalde, en naar verluidt het meeste geld overhield aan de drugstransporten.

Naast drugshandel wordt Den D. ook beschuldigd van een poging tot liquidatie van een vermoedelijke verrader. Volgens het OM wilde Den D. wraak nemen op een Brabander die verdacht werd van het verraden van het smokkelnetwerk. Hij zou zelfs geprobeerd hebben een huurmoordenaar en een wapen te regelen voor de liquidatie.

Rechtbankzitting en Veroordeling

Tijdens de zitting in de rechtbank heeft Den D. alle beschuldigingen van het OM ontkend en heeft hij verder geen verklaring afgelegd. Zijn advocaat beweert dat het OM bepaalde EncroChat-berichten die mogelijk ontlastend zijn, niet heeft overhandigd aan de rechtbank.

De officier van justitie eist een gevangenisstraf van negentien jaar tegen Den D., wat door zijn advocaat als een onredelijke eis wordt bestempeld. Naast Den D. staan ook twee Duindorpers terecht als onderdeel van zijn criminele organisatie. De uitspraak van de rechtbank wordt verwacht op 12 juni.

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws