Aanleg nieuwe pijpleiding naar Den Haag, 120.000 huishoudens krijgen warmte uit haven

Nieuws
0

Aanleg nieuwe pijpleiding naar Den Haag, 120.000 huishoudens krijgen warmte uit haven

man in blue denim jeans and brown jacket climbing on brown wooden ladder during daytime

Komende vrijdag gaat de eerste fase van de langverwachte warmteleiding tussen Rotterdam en Den Haag van start. Deze 23 kilometer lange leiding begint in de Rotterdamse Haven en loopt de laatste vier kilometer onder Den Haag door. De pijpleiding is ontworpen om warmte te leveren aan 120.000 huishoudens en bedrijven, waardoor een win-winsituatie ontstaat. Momenteel gaat veel warmte verloren in de lucht of het water van de Rotterdamse haven, maar met deze leiding zal het tegen eind 2025 leiden tot een CO2-reductie van 180.000 ton per jaar, omdat de warmte in Den Haag wordt gebruikt in plaats van verloren te gaan.

Martin Warmerdam, omgevingsmanager bij Warmtelinq, het bedrijf verantwoordelijk voor de aanleg van de pijpleiding, erkent dat bewoners overlast kunnen ervaren tijdens de constructiefase. “Dat kan ik niet ontkennen,” zegt hij.

Eerder was er politiek verzet in Den Haag tegen het warmtetransport, waarbij onder andere de Haagse Stadspartij de warmteleiding met warmte uit het Rotterdamse havengebied als onaanvaardbaar beschouwde. Hart voor Den Haag verzette zich ook, voornamelijk vanwege de vele bomen die moesten wijken en de impact op lokale ondernemers. Ondanks deze bezwaren werden alle tegenargumenten uiteindelijk door de Raad van State verworpen.

De huidige aanleg van de warmtetransportleiding bevindt zich in een vergevorderd stadium en doorkruist zes gemeenten: Vlaardingen, Schiedam, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk en Den Haag. Het hoofdtracé loopt van het Rotterdamse havengebied tot aan de energiecentrale aan het De Constant Recqueplein in Den Haag.

Om misverstanden te voorkomen, benadrukt Tako Keja, projectdirecteur bij WarmtelinQ, dat het water in de pijpleiding niet vervuild is. ‘Het is heel schoon water, dus het is geen smeerpijp. Maar je moet het niet als drinkwater beschouwen.’

Om bewoners en ondernemers goed te informeren over de werkzaamheden, communiceert Warmtelinq in vier talen: Nederlands, Engels, Arabisch en Turks, gezien de diversiteit in de Transvaalbuurt. Het bedrijf is ook bereid om problemen waar bewoners en ondernemers tegenaan kunnen lopen te compenseren, bijvoorbeeld door het verstrekken van kaartjes voor het openbaar vervoer als parkeerplaatsen te ver weg zijn.

Warmtelinq belooft bovendien de gekapte bomen ruimschoots te compenseren. “Er zullen 113 bomen worden gekapt, maar we gaan er 134 bomen voor in de plaats terugzetten,” aldus het bedrijf.

Nieuws
0

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws