Den Haag’s Laakhavens ondergaat gedaanteverandering: Van Industriële haven naar groene stadsbuurt

Nieuws
0

Den Haag’s Laakhavens ondergaat gedaanteverandering: Van Industriële haven naar groene stadsbuurt

Een metamorfose staat op het punt plaats te vinden in de Haagse wijk Laakhavens, waar een combinatie van een stadspark, extra voetgangersruimte, duizenden nieuwe woningen en diverse voorzieningen wordt nagestreefd. Het stadsbestuur heeft een plan opgesteld om de voormalige havenwijk te transformeren tot een levendige woon- en werkbuurt, met behoud van het authentieke havenkarakter.

Wethouder Robert van Asten (D66) uit zijn verlangen naar verandering als hij uitkijkt over het gebied rondom station Den Haag Hollands Spoor, dat momenteel meer weg heeft van een druk bedrijventerrein. Hij wijst naar de Megastores, voorheen een van de insteekhavens, nu gevuld met commerciële activiteiten. Maar deze locatie zal de komende jaren een volledige transformatie ondergaan, voorspelt hij.

Stadspark en Woningbouw

Het meest opvallende aspect van de herontwikkeling is de geplande aanleg van een stadspark op de plek van de voormalige insteekhaven. Dit gebied, momenteel versteend, zal worden omgevormd tot een groene oase die het centrale punt vormt van Laakhavens. Het park zal omringd worden door duizenden nieuwe woningen, waardoor een aantrekkelijke leefomgeving ontstaat voor de toekomstige bewoners.

De nieuwe woningen zullen variëren van hoge torens nabij station Hollands Spoor tot lagere gebouwen in het centrale deel van Laakhavens. Hoewel de hoogte in sommige delen noodzakelijk is voor de verdichting van de wijk, verzekert de wethouder dat de gebouwen niet zo hoog zullen zijn als bijvoorbeeld het Strijkijzer.

Beeldkwaliteitsplan en Ambities

De gemeente heeft haar ambities voor het gebied vastgelegd in een beeldkwaliteitsplan dat binnenkort ter inzage zal liggen. Hierin worden de vereisten voor ontwerpers beschreven, die moeten voldoen aan de toekomstige bouwplannen en de inrichting van de openbare ruimte.

Veiligheid en geborgenheid zijn essentiële aspecten voor de gemeente. Het streven is naar aangename gevels op ooghoogte, groene omgevingen en levendige straten, waar zowel mannen als vrouwen zich op elk moment van de dag veilig kunnen voelen.

Balans tussen Groen en Bebouwing

Op dit moment is slechts 30 procent van Laakhavens bebouwd, terwijl 57 procent verhard is en 13 procent groen en water bevat. De gemeente streeft naar een omkering van deze verhoudingen, met als doel 25 procent bebouwd, 20 procent verhard en maar liefst 55 procent groen en water. Tegen 2030 wordt verwacht dat grote delen van het gebied getransformeerd zullen zijn naar deze nieuwe visie.

Met deze grootschalige herontwikkeling wil Den Haag niet alleen het industriële erfgoed behouden, maar ook een moderne, groene woonwijk creëren die haar inwoners een gevoel van verbondenheid en kwaliteit van leven biedt.

 

 

 

 

 

 

 

Foto impressies: © Gemeente Den Haag

Nieuws
0

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws