Extinction Rebellion plant nieuwe blokkade van A12 in Den Haag

Nieuws, Verkeer
0

Extinction Rebellion plant nieuwe blokkade van A12 in Den Haag

Nieuwe Actie van Extinction Rebellion

Actiegroep Extinction Rebellion (XR) is van plan om op zaterdag 6 juli opnieuw de A12 in Den Haag te blokkeren. Dit valt precies twee jaar na hun eerste demonstratie op het beginstuk van deze snelweg naast het Malieveld.

Herhaalde Blokkades en Protesten

De Utrechtsebaan, zoals dit stuk van de A12 bekend staat, is al tientallen keren geblokkeerd door de klimaatactivisten. Deze acties zijn gericht tegen de voordelen die de overheid biedt voor het gebruik van fossiele brandstoffen. De meest recente poging tot blokkade in april werd door de politie voorkomen, waarna activisten zich richtten op andere doorgaande wegen.

Verbod en Alternatieve Protesten

Burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Den Haag verbiedt demonstraties op de A12 en laat hier steevast de politie tegen optreden. Tegelijk met de blokkade organiseert XR, samen met andere organisaties, een ‘protestival’ op het Malieveld. Hier zijn sprekers en muziek aanwezig, en het Malieveld is doorgaans wel toegestaan als demonstratielocatie.

Fossiele Subsidies

XR benadrukt dat deze blokkades ‘harder nodig dan ooit’ zijn, omdat het aankomende rechtse kabinet klimaatmaatregelen wil schrappen en het afschaffen van fossiele subsidies van de agenda wil halen. Het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekenden vorig jaar dat het jaarlijkse bedrag aan fossiele subsidies tussen de 39,7 miljard en 46,4 miljard euro ligt. Dit komt voornamelijk door belastingvoordelen voor grote bedrijven, die minder belasting over energie betalen dan consumenten. Deze belastingvoordelen worden in onderzoeken gezien als subsidies.

Reactie op Nieuw Kabinet

Het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB vermeldt dat de afbouw van fossiele subsidies voor de energievoorziening in Europees verband plaatsvindt. De beoogde coalitie benadrukt dat klimaatbeleid ‘draagbaar, haalbaar en uitvoerbaar’ moet zijn. XR stelt echter vast dat er in de plannen van het nieuwe kabinet geen sprake is van een nationaal afbouwpad voor fossiele subsidies.

Behouden van Bestaande Regelingen

Daarnaast handhaaft het kabinet een aantal regelingen die afgeschaft zouden worden of zelfs al waren. Voorbeelden hiervan zijn: geen energiebelasting op kolen voor Tata Steel, nog minder energiebelasting op gas voor grootverbruikers, en verlaagde accijns op diesel voor tractoren. XR somt deze punten op als bewijs van het falen van het nieuwe kabinet om effectieve klimaatmaatregelen te nemen.

Nieuws, Verkeer
0

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws