Gemeente Den Haag investeert 2 miljoen euro om afvaloverlast aan te pakken

Gemeente Den Haag investeert 2 miljoen euro om afvaloverlast aan te pakken

In 2023 werden in Den Haag maar liefst 138.372 grofvuilafspraken gemaakt. De gemeente Den Haag heeft besloten om flink te investeren om de afvaloverlast in de stad tegen te gaan. Er is een bedrag van 2 miljoen euro vrijgemaakt om vooral de overlast in gebieden als Laak, Transvaal, Zevensprong en Schilderswijk aan te pakken. Daarnaast worden pilots uit het afgelopen jaar verder uitgevoerd, zoals de slimme afvalbakken op Scheveningen en het stimuleren van extra stevige gele afvalzakken.

De aanpak is vorig jaar al gestart en de resultaten zijn bemoedigend. Met de extra investering voor dit jaar wil de gemeente verdere stappen zetten naar schone en leefbare straten, aldus wethouder Arjen Kapteijns. Als onderdeel van het plan zijn onder meer 24 opruimdagen georganiseerd, is een pilot met perssystemen voor ondergrondse papiercontainers gestart en zijn er zeven slimme afvalbakken op de boulevard van Scheveningen geplaatst. Daarnaast zijn sociale ondernemingen gesteund en is extra gecommuniceerd over het voorkomen van zwerfafval in de natuur, met inzet van afvalvoorlichters in meerdere talen.

Naast het uitbreiden van bestaande plannen en pilots, wil de gemeente ook flink investeren in het intensiveren van de aanpak van afvaloverlast in specifieke gebieden in de stad, waaronder Laak, Transvaal, Zevensprong, Rustenburg en Oostbroek, Moerwijk, de Schilderswijk en het gebied tussen de Koningin Emmakade, de Loosduinseweg, de Valkenboskade en de Weimarstraat.

Vorig jaar heeft de gemeente al veel afval weten te verwijderen, zoals ongeveer 60.000 vuilniszakken en 139.000 dozen die naast ondergrondse containers waren geplaatst. Bijna 30.000 keer werd illegaal gestort grofvuil opgeruimd en maar liefst 138.372 afspraken werden gemaakt om grofvuil op te halen, wat neerkomt op gemiddeld 2.661 afspraken per week. Daarnaast werden 18.304 matrassen ingezameld.

Wat handhaving betreft moest de gemeente 4.537 keer in actie komen vanwege verkeerd aangeboden huisvuil. Tijdens verschillende handhavingsacties zijn 135 bedrijven onderzocht op hun afvalregistratie en vonden er in totaal 553 controles plaats.

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws