Haagse VVD stelt plan voor om buitenslapen in groene gebieden aan te pakken

Haagse VVD stelt plan voor om buitenslapen in groene gebieden aan te pakken

person sitting beside white sack

De VVD-fractievoorzitter in Den Haag, Lotte van Basten Batenburg, heeft haar zorgen geuit over het groeiende aantal tentjes van niet-rechthebbende daklozen in de groene gebieden van de stad. Ze benadrukt dat dit niet alleen nadelig is voor de mensen die buiten slapen, maar ook voor het gevoel van veiligheid van degenen die van deze groene plekken willen genieten. Om deze kwestie aan te pakken, heeft de VVD een actieplan opgesteld.

Strengere handhaving en een alternatieve opvanglocatie

De VVD pleit allereerst voor strengere handhaving tegen het buitenslapen in bossen, duinen en parken, omdat dit momenteel verboden is. Tegelijkertijd erkent Van Basten Batenburg dat het verplaatsen van buitenslapers naar elders slechts een tijdelijke oplossing is. Daarom stelt de VVD voor om een alternatieve opvanglocatie te creëren aan de randen van de stad, waar voorzieningen zoals toiletten, douches en eetgelegenheden beschikbaar zijn.

Hulp bij terugkeer naar werk en land van herkomst

De mensen die in de tentjes verblijven zijn voornamelijk niet-rechthebbende daklozen, veelal arbeidsmigranten uit de Europese Unie. De VVD wil deze groep binnen zes tot acht weken helpen bij het vinden van werk en vervolgens huisvesting, of anders bij vrijwillige terugkeer naar hun land van herkomst.

Samenwerking tussen grote steden en aanpak van uitzendbureaus

Vergelijkbaar met een proefproject in Rotterdam, wil de VVD dat de vier grote steden samenwerken om de terugkeer naar het land van herkomst te vergemakkelijken. Dit kan echter een uitdagend traject zijn, waarbij persoonlijke dossiers worden aangelegd en er intensief wordt samengewerkt met de landen van herkomst.

Daarnaast dringt ook D66 aan op actie, waarbij vooral de rol van uitzendbureaus die arbeidsmigranten uitbuiten, wordt belicht. Zij benadrukken het belang van het bieden van opvang aan dakloze arbeidsmigranten en het aanpakken van deze uitzendbureaus.

Conclusie

De problematiek van buitenslapen in groene gebieden van Den Haag vraagt om concrete maatregelen. Hoewel er al enige aandacht is voor dit probleem in het daklozenbeleid van het college, acht de VVD een meer praktische aanpak noodzakelijk om de leefbaarheid in deze gebieden te waarborgen. Dit vraagt om samenwerking tussen steden, het aanpakken van uitzendbureaus en het bieden van passende opvang en begeleiding voor daklozen.

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws