Afgelopen nacht was het voor sommigen niet onopgemerkt gebleven: op diverse locaties in Nederland was het noorderlicht zichtbaar. Dit natuurverschijnsel, ook wel bekend als poollicht, kon onder andere worden waargenomen in Drenthe, Groningen, Gelderland en Friesland. Maandagavond bestaat er opnieuw een kans om het noorderlicht te zien, en zelfs in Zuid-Holland zou geluk kunnen toeslaan. Echter, zoals onze meteoroloog Huub Mizee opmerkt, kan het nog spannend worden. Hij zegt: “De bewolking zal vanavond verder toenemen, en dan is er natuurlijk niet veel te zien.”
Het noorderlicht, dat ook bekendstaat als poollicht, ontstaat op een hoogte van 800 tot 1000 kilometer boven het aardoppervlak als gevolg van een wolk van elektrisch geladen deeltjes afkomstig van de zon. Deze deeltjes bewegen met een snelheid van 300 tot 700 kilometer per seconde door de ruimte. In de atmosfeer botsen ze met zuurstof- en stikstofdeeltjes, wat resulteert in het vrijkomen van energie en het verschijnen van kleuren aan de hemel.
Het is bijzonder dat dit fenomeen zelfs in Nederland te zien is, dankzij het aardmagnetisch veld dat de elektrisch geladen deeltjes naar de noordpool en zuidpool trekt. Zondagavond werd dit kleurrijke schouwspel niet alleen in Nederland waargenomen, maar ook in Schotland, Noord-Ierland en zelfs tot in het zuiden van Engeland.
Of we maandagavond opnieuw een glimp van het noorderlicht kunnen opvangen, blijft afwachten. Als je van plan bent om het te fotograferen, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Zoek een donkere locatie zonder straatverlichting, bijvoorbeeld in een landelijk gebied. Vergeet niet om een statief mee te nemen voor je camera en leer van tevoren hoe je je apparatuur het beste kunt instellen.
Het blijft de komende avonden ook nog mogelijk om het noorderlicht in Nederland te zien, vooral bij helder winterweer tussen 22.30 uur en middernacht. Het KNMI verwacht dat de zonneactiviteit tot 1 maart hoog zal blijven, wat gunstig is voor het verschijnen van het noorderlicht.