Naturalis Biodiversity Center – 23 maart is het weer Schelpenteldag

Naturalis Biodiversity Center – 23 maart is het weer Schelpenteldag

Ook dit jaar kan iedereen weer naar het strand voor de landelijke Schelpenteldag. Weten wat je ziet op het strand maakt elk volgend bezoekje leuker, en je helpt wetenschappers om in kaart te brengen hoe het leven in zee verandert.

Op 23 maart 2024 gaan de Strandwerkgemeenschap, Stichting De Noordzee, de Nederlandse Malacologische Vereniging, Het Groene Strand, Stichting Anemoon en Naturalis meerdere Nederlandse stranden op. Daar gaan ze gezinnen, strandbezoekers en burgerwetenschappers helpen om de schelpen daar in kaart te brengen. Vorig jaar hebben meer dan duizend Nederlandse tellers samen bijna 35.000 schelpen verzameld en geïdentificeerd, ondanks het tegenvallende weer op die dag. Dat willen we dit jaar natuurlijk overtreffen!

Tel tot honderd

Je hoeft – gelukkig! – niet te tellen hoeveel schelpen er zijn op het strand, je hoeft alleen maar tot honderd te kunnen tellen. In een uitdijende spiraal verzamel je honderd schelpen, die je vervolgens op naam brengt.

De resultaten vul je in op de telkaart (pdf: 2 MB), die meteen een handig hulpje is om al die soorten uit elkaar te houden. Niet zo zeker over je schelpenkennis? Geen zorgen! Op 18 locaties zijn er excursies of staat er van 10:00 tot 16:00 een zogeheten Schelpdesk klaar, met kenners die je bij twijfelgevallen kunnen helpen. Daar kun je ook gratis een telkaart halen.

Unieke blik

De schelpen op het strand zijn een afspiegeling van het leven in de zee, en vertellen iets over wat onder water gebeurt. Zorgt de aanleg van meer windmolens ervoor dat er meer schelpen komen die op stenen leven, zoals mosselen? Zien we soorten die oorspronkelijk uit Zuid-Europa komen steeds verder naar het noorden oprukken? Omdat er op dezelfde dag ook in België en Noord-Frankrijk wordt geteld, krijgen we een unieke blik op maar liefst 400 kilometer Noordzeekust. Doe je mee?

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws