Opening strandseizoen 2024: Ode aan Scheveningen

Scheveningen kijkt uit naar een nieuw strandseizoen. Een seizoen boordevol sport, cultuur, traditie en hopelijk veel zon. Dé plek waar locals, surfers en badgasten elkaar ontmoeten en genieten van het strand, de zee en a night out.

Tentoonstelling Ode aan Nederland

Dit voorjaar kunnen bezoekers zelf op verschillende plekken de rijke cultuur van de Haagse kust ontdekken. Zo heeft Muzee Scheveningen nu een bijzondere foto-expositie van kunstenaar Jimmy Nelson. De tentoonstelling Ode aan Nederland (tot en met 30 juni) omvat een twintigtal adembenemende foto’s van Nederlandse gemeenschappen in traditionele klederdracht, waaronder de Scheveningse dracht.

T

entoonstelling Haagse School in een ander licht

Ook het Kunstmuseum Den Haag heeft momenteel een tentoonstelling met een Schevenings tintje. De Haagse School in een ander licht (tot en met 25 augustus) toont werken van de kunststroming de ‘Haagse School’ uit de tijd van de bomschuiten, vissers en de eerste spoorlijnen. De realistische schilderijen, met verschillende grootse Scheveningse luchten en reflecties van licht op de zee, gaan daarnaast een confrontatie aan met werken uit andere periodes.

Restauratie Panorama Mesdag

Aan de Zeestraat in centrum Den Haag kun je je ook in het oude Scheveningen wanen door een bezoek te brengen aan Museum Panorama Mesdag. Het beroemde panorama van Hendrik Willem Mesdag, uit 1881, is het oudste, nog overgebleven panoramaschilderij ter wereld. Het panoramaschilderij van 120 meter in omtrek wordt eens in de zes à zeven jaar schoongemaakt en gerestaureerd. Zo ook dit jaar. Het proces is drie maanden lang live te volgen, vanaf mei tot en met eind juli.

A Night Out Scheveningen

De Scheveningse Night Out-agenda barst ook dit seizoen weer van het variété: musicals, cabaret, jazz en blues, latin en salsa, stand-up comedy, live entertainment, strandfeesten, festivals en filmvertoningen. Hoog op de agenda dit jaar staan onder andere Festival Classique (13-15 juni), Hipfest in de Keizerstraat (21 juni), Vlaggetjesdag en het Haringfest (22 juni), theaterfestival De Parade (5-21 juli) en muziekfestival Live on The Beach (29 augustus -1 september). Er valt weer genoeg te ontdekken.

Haagse sportzomer 2024

In 2024 doet Scheveningen ook het hart van iedere sportliefhebber sneller kloppen. De Haagse kust is dit jaar wederom het toneel voor eersteklas sportevenementen zoals het EK Beachvolleybal (13 t/m 18 augustus) en het ontvangst van de eerste etappe van de Tour de Femmes (12 augustus).

Renovatie

Bijzondere tentoonstellingen als Ode aan Nederland, De Haagse School in ander licht en het Panorama Mesdag nemen bezoekers mee door de culturele geschiedenis van Scheveningen. Op de boulevard wordt deze geschiedenis juist gebruikt als inspiratie voor de toekomst. Tot de zomer van 2025 wordt de boulevard tussen De Pier en museum Beelden aan Zee vernieuwd. De renovatie maakt de boulevard een stuk breder en groener. Voor het Kurhaus komt een centraal plein met bijzonder verlichting geïnspireerd door oude verlichting op deze plek. Een 30 meter brede trap (op de plek van het voormalig Wandelhoofd Wilhelmina) verbindt de boulevard rechtstreeks met het strand. De strandpaviljoens krijgen na de renovatie een nieuwe positie.

Foto-onderschrift

Het traditionele Scheveningen en de surfcultuur wist fotograaf Gerrit Schreurs prachtig te vangen in zijn foto Ode aan Scheveningen. De surfster – gekleed in een speciaal ontworpen wetsuit door de Haagse topontwerper Michelangelo Winklaar – ontmoet een vrouw in traditionele Scheveningse dracht. ‘Normaliter creëer ik couture stukken voor speciale gelegenheden. Het is voor het eerst dat ik mij in de Scheveningse surfcultuur heb ondergedompeld. Om de zee en duinen te weerspiegelen, koos ik voor vloeiende lijnen’, aldus Michelangelo. Bovendien liet de Haagse ontwerper zich inspireren door de kleuren van de zee (turquoise), het zand (terracotta), de lucht/wolken (achromatisch wit) en uiteraard de traditionele Scheveningse klederdracht.

Volg voor de meest actuele agenda: denhaag.com/agenda. Voor meer informatie: denhaag.com/aanzee of luister de podcast Den Haag Onthult, aflevering stad aan zee voor meer bijzondere verhalen en speciale plekken aan de Haagse kust.

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws