Storm Ciarán donderdag in Nederland: advies om thuis te werken en code geel afgegeven

Nieuws
0

Storm Ciarán donderdag in Nederland: advies om thuis te werken en code geel afgegeven

lightning strike on cloudy sky during night time

Donderdag staat Nederland een storm genaamd Ciarán te wachten, wat betekent dat voorzichtigheid geboden is wanneer je naar buiten gaat. Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege de verwachte harde windstoten, die vooral in onze regio voor problemen kunnen zorgen. De ANWB raadt mensen aan om thuis te werken.

Met name langs de kustgebieden wordt zeer krachtige wind verwacht, met windstoten tussen de negentig en honderd kilometer per uur. Landinwaarts zal de storm iets minder hevig zijn, maar toch kunnen windstoten tussen de 75 en negentig kilometer per uur voor overlast zorgen.

Voor Zuid-Holland geldt code geel van 9.00 tot 15.00 uur, maar het kan al eerder stormachtig worden, waarschuwt weerman Huub Mizee. “Dit kan problemen opleveren tijdens de ochtendspits.” Hoewel de regen lijkt mee te vallen, voorspelt Mizee dat het niet volledig droog zal zijn. “Dus het verkeer zal sowieso hinder ondervinden.”

De ANWB adviseert ook om donderdag thuis te werken vanwege de storm. Door de harde wind en regen zullen er naar verwachting langere files ontstaan. “Er zullen zeker files zijn”, verzekert de woordvoerder. De ANWB raadt mensen aan om verkeersinformatie goed in de gaten te houden en indien mogelijk thuis te werken.

Daarnaast wordt geadviseerd om donderdag uit de buurt van bossen en parken te blijven. Opmerkelijk voor deze storm is dat veel bladeren nog aan de bomen hangen. “De bladeren vallen later dan gebruikelijk. Dat komt door de recordwarme september en het zachte weer in oktober.” De bomen met meer bladeren kunnen meer wind vangen en daardoor is de kans op afbrekende takken groter.

De wind komt uit zuidelijke richting, wat enigszins zal helpen doordat de wind over het land waait en daardoor iets wordt afgeremd. Dit kan leiden tot minder overlast dan wanneer de wind uit westelijke richting zou komen.

In Frankrijk en Spanje is zelfs code rood afgegeven voor deze storm. Maar volgens de weerman vormt dit voor ons niet direct een dreiging, aangezien Nederland aan de flank van de storm ligt. In Engeland hebben ze te kampen met overstromingen als gevolg van Ciarán, maar vooralsnog lijkt Nederland te maken te krijgen met code geel.

Toch waarschuwt de weerman dat de storm serieus genomen moet worden. Vooral de kustgebieden zullen het langst last hebben van de storm, met nog steeds krachtige windstoten in de loop van de avond. In de nacht naar vrijdag zal de wind naar verwachting afnemen, maar er blijft enige onzekerheid over de voorspellingen. Daarom wordt aangeraden om de weerberichten de komende dagen goed in de gaten te houden. “De situatie kan binnen zes uur weer veranderen.”

Nieuws
0

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws