Zes NAVO-landen bundelen hun krachten vanuit Scheveningen om gezamenlijk te werken aan de veiligheid van de infrastructuur in de Noordzee.

Zes NAVO-landen bundelen hun krachten vanuit Scheveningen om gezamenlijk te werken aan de veiligheid van de infrastructuur in de Noordzee.

a fighter jet flying through a cloudy sky

De provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag zijn verheugd dat het Seabed Security Experimentation Center (SeaSEC) heeft gekozen voor Den Haag als locatie. SeaSEC, gevestigd bij Campus@Sea in de haven van Scheveningen, is een centrum waar innovatief onderzoek wordt verricht naar de beveiliging van onderzeese infrastructuur, zoals datakabels en stroomkabels van windparken.

Jaarlijks vinden er ongeveer 100 incidenten plaats in de Noordzee, die als de drukste zee ter wereld wordt beschouwd. Deze incidenten vormen een bedreiging voor de economische stabiliteit, internationale communicatie en energievoorziening. SeaSEC is een initiatief van een samenwerkingsverband van zes NAVO-landen en richt zich op de beveiliging van datakabels, pijpleidingen en stroomkabels van windparken. In de komende jaren zullen verschillende innovatie- en pilotprojecten van start gaan in een proeftuin op de Noordzee voor Scheveningen, een testgebied van 10 bij 10 zeemijl voor de kust van Scheveningen.

Meindert Stolk, gedeputeerde Economie en Innovatie, benadrukt het belang van een fysiek Fieldlab voor het samenbrengen van bedrijfsleven, onderwijs, onderzoeksinstellingen en overheden. Hij wijst op Campus@Sea als een voorbeeld hiervan, dat verschillende initiatieven verbindt en gezamenlijke innovaties de kans geeft zich verder te ontwikkelen. Stolk benadrukt ook de cruciale rol van de Noordzee in de energietransitie en het belang van zorgvuldig beheer van dit drukke gebied.

Campus@Sea is de thuisbasis waar dit belangrijke onderzoek zal plaatsvinden. Het is een fieldlab in de haven van Scheveningen, gericht op het ontwikkelen, testen, demonstreren en valideren van offshore innovaties. Voorbeelden hiervan zijn drijvende zonnepanelen en zeewierteelt in windparken op zee, waarmee slim en duurzaam meervoudig gebruik van de Noordzee mogelijk wordt gemaakt.

Saskia Bruines, de Haagse wethouder Economische Ontwikkeling, verwelkomt SeaSEC en benadrukt het belang van Den Haag als stad van veiligheid, vooral in het huidige internationale klimaat van conflicten en verschuivende machtsverhoudingen. Ze ziet de komst van de eerste SeaSEC hub naar Den Haag als een bijdrage aan de aantrekkelijkheid van de stad voor innovatieve bedrijven.

De SeaSEC hub brengt verschillende partijen samen om innovaties vorm te geven. De Koninklijke Marine, een van de initiatiefnemers, heeft onderzoeksorganisatie TNO de opdracht gegeven om dit project in Den Haag uit te voeren. Jeroen de Jonge van TNO benadrukt dat SeaSEC eigenaren van offshore windparken en olie- & gasplatforms, beleidsmakers, offshore dienstverleners, telecom- & IT-providers, onderzoeksinstituten en industriepartners samenbrengt om scenario’s en innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor de bescherming van kritieke infrastructuur op zee.

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws