Het Openbaar Ministerie legt beslag op een hotel in Scheveningen dat wordt geassocieerd met Rusland.

Het Openbaar Ministerie legt beslag op een hotel in Scheveningen dat wordt geassocieerd met Rusland.

low-angle photo of Hotel lighted signage on top of brown building during nighttime

In alle discretie heeft het Openbaar Ministerie beslag gelegd op het Andante Hotel in Scheveningen. Onderzoek door het journalistieke platform Follow the Money, in samenwerking met onderzoekscollectieven OCCRP en Paper Trail Media, onthult dat de twee panden waaruit het hotel bestaat, zijn verworven met dubieus Russisch geld via een Nederlands bedrijf.

Een consortium van Russische ondernemers kocht in 2013 de hotelpanden aan het Seinpostduin in Scheveningen voor 3,2 miljoen euro. Een deel van dit vastgoed, met inbegrip van de neorenaissance villa uit 1886 die als rijksmonument geldt, zou zijn aangeschaft met betrokkenheid van Larisa Markus. Markus, een in 1957 geboren Russische, was voorheen het hoofd van de Vneshprombank in Rusland. Deze bank ging failliet nadat bleek dat de leiding ervan 1,8 miljard dollar had doorgesluisd naar buitenlandse rekeningen.

Er bestaat nu bezorgdheid dat het hotel in Scheveningen mogelijk is gefinancierd met een deel van de opbrengst van de grootschalige fraude bij de Vneshpombank. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en heeft naast het hotel in Scheveningen ook beslag gelegd op een omvangrijk bedrijfspand in de Duitse stad Düsseldorf.

Sinds begin 2019 wordt Hotel Andante in Scheveningen beheerd door het Amsterdamse bedrijf 3B Horeca. Een woordvoerder meldt aan Follow the Money dat ondanks het beslag de bedrijfsvoering onverminderd doorgaat en dat zijn bedrijf geen rol speelt in het lopende onderzoek.

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws