Den Haag Verhoogt Budget Voor Traditionele Vreugdevuren

Scheveningen
0

Den Haag Verhoogt Budget Voor Traditionele Vreugdevuren

multicolored fireworks

Den Haag heeft recentelijk aangekondigd dat ze aanzienlijk meer financiële steun zullen verlenen aan de bouwers van de traditionele vreugdevuren in de stad. Deze vreugdevuren, een geliefde traditie in Den Haag rond de jaarwisseling, hebben de afgelopen jaren te maken gehad met veranderende veiligheidseisen en financiële uitdagingen. Om ervoor te zorgen dat deze festiviteiten op een veilige en spectaculaire manier kunnen blijven plaatsvinden, heeft de gemeente besloten het beschikbare budget fors te verhogen.

Het totale bedrag dat nu beschikbaar wordt gesteld voor de vreugdevuren is meer dan verdubbeld, stijgend van 239.000 euro naar een aanzienlijke 500.000 euro. Deze beslissing werd genomen omdat de kosten voor de benodigde veiligheidsmaatregelen tijdens de nieuwjaarsfeesten significant zijn gestegen. Hierdoor werd het eerder toegewezen budget als ontoereikend beschouwd om de veiligheid van deze evenementen te waarborgen.

Voor de grootste vreugdevuren, die plaatsvinden in de buurten Scheveningen en Duindorp, is nu maximaal 161.000 euro beschikbaar “per vreugdevuur per jaar.” Dit bedrag is aanzienlijk hoger dan de eerdere toewijzing van 92.000 euro. Ook in de stadsdelen Laak en Escamp worden houtstapels gebouwd voor verbranding, en de bouwers daarvan kunnen nu elk tot 89.000 euro ontvangen, in vergelijking met het eerdere bedrag van 27.500 euro.

Deze beslissing heeft tot doel ervoor te zorgen dat de oude traditie van het bouwen en ontsteken van metershoge houtstapels rond de jaarwisseling behouden blijft. De grootste vreugdevuren bevinden zich meestal op de stranden van de buurten Scheveningen en Duindorp. In 2019 ging het echter gruwelijk mis toen harde wind smeulend hout over Scheveningen blies, wat leidde tot aanzienlijke schade van meer dan een miljoen euro.

Na onderzoek bleek dat de bouwers zich niet aan de afspraken met de gemeente hadden gehouden en dat de gemeente niet had gehandhaafd. Als gevolg daarvan werden de vreugdevuren een tijdje stopgezet. Later gooiden coronabeperkingen nog meer roet in het eten. Het was pas eind vorig jaar dat de vreugdevuren voor het eerst weer werden aangestoken, zij het onder strengere regelgeving. Organisatoren moeten nu duidelijke veiligheidsmaatregelen treffen om de veiligheid van toeschouwers en omstanders te waarborgen. Deze financiële injectie, samen met verbeterde regelgeving, zal naar verwachting bijdragen aan een veiligere voortzetting van deze geliefde traditie in Den Haag.

Scheveningen
0

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws