Nieuwe plek voor Nieuwjaarsduik Scheveningen is bekend gemaakt voor dit jaar

Scheveningen
0

Nieuwe plek voor Nieuwjaarsduik Scheveningen is bekend gemaakt voor dit jaar

Ferris wheel on structure near beach

Dit jaar, en wellicht ook het komende jaar, zal de traditionele Scheveningse nieuwjaarsduik een nieuwe locatie hebben. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag, die aankondigde in 2025 zelf ook een duik te nemen ter gelegenheid van zijn vijfde jaar als burgemeester, meldde dat de duik dit keer zal plaatsvinden tussen het standbeeld van het Vissersvrouwtje en Museum Beelden aan Zee. Deze verschuiving brengt het evenement ongeveer een paar honderd meter zuidelijker dan de gebruikelijke locatie bij het Kurhaus.

Naar verwachting zullen tienduizend avontuurlijke deelnemers samenkomen voor de nieuwjaarsduik in Scheveningen, een jaarlijks spektakel dat niet alleen de ijzige Noordzee trotseert maar ook een gezellige traditie is geworden. Voorzitter Alex Schuttert van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland adviseert om de kleur oranje te volgen om de nieuwe duiklocatie te vinden.

Dit iconische evenement in Scheveningen, gesponsord door Unox voor de 25ste keer, ontstond oorspronkelijk in 1960 toen een groep vrienden onder leiding van Ok van Batenburg besloot de koude Noordzee te trotseren op 1 januari. Wat begon als een spontane duik is uitgegroeid tot een niet te missen jaarlijkse traditie, waarbij mensen van Vlieland tot Curaçao het oude jaar letterlijk van zich afspoelen. De kracht van de nieuwjaarsduik ligt volgens Schuttert in het plezier en de gezelligheid aan het begin van het nieuwe jaar, en in de functie als ontmoetingsplek.

Burgemeester Jan van Zanen benadrukt dat hij het niet betreurt dat de locatie dit jaar veranderd is, omdat de prachtige Boulevard als compensatie wordt verkregen. Hij beschouwt de zee overal als mooi en ziet de nieuwe locatie als een welkome variatie. Ter ere van de 25ste editie worden ook vijfentwintig bijzondere verhalen over de nieuwjaarsduik verzameld, afkomstig uit het hele land. Schuttert legt uit dat deze verhalen kunnen gaan over liefdes die zijn ontstaan tijdens de duik of over vriendengroepen die al jarenlang samen het water in springen. Hij zal deze mensen persoonlijk bezoeken met een speciale erwtensoeptaart.

Van Zanen trapt de verhalenreeks af en sneed als eerste de erwtensoeptaart aan. Als voormalig burgemeester van Utrecht deelde hij zijn ervaring van een plons in een plas, waarbij hij aanraadde om snel erin en eruit te gaan. Hij beschouwt de nieuwjaarsduik in Scheveningen niet alleen als de grootste, maar ook als de mooiste, waar hij trots op is. Na de tijdelijke verschuiving keert het evenement volgend jaar hopelijk terug naar de vertrouwde locatie, aldus Schuttert.

Scheveningen
0

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws