Noodgedwongen reorganisatie bij Museum Panorama Mesdag

Nieuws, Scheveningen
0

Noodgedwongen reorganisatie bij Museum Panorama Mesdag

Noodgedwongen reorganisatie bij Museum Panorama Mesdag

Museum Panorama Mesdag lijdt dit jaar als gevolg van de covid-crisis een verlies van bijna een miljoen euro en voorziet voor 2021 eveneens grote tekorten. Dit heeft een grote impact op de organisatie waardoor het museum is genoodzaakt van een aantal medewerkers afscheid te nemen en daarnaast te reorganiseren in uren en taken van het museumteam. Museumdirecteur Minke Schat: “Het is echt verschrikkelijk”.

Covid-crisis

Het ondernemende museum is als particulier museum 100 procent afhankelijk van eigen inkomsten en daardoor extra hard getroffen door de crisis. Vorig jaar ontving het museum nog 140.000 bezoekers, dit jaar naar verwachting slechts 47.000. Een daling van 66 procent. Zonder maatregelen en extra financiële steun valt het doek in 2022.

 

Reorganisatie

Door de covid-crisis zijn na scherpe keuzes nu ook pijnlijke keuzes noodzakelijk om de crisis door te komen. Het museum moet het team met 16 procent inkrimpen. Museumdirecteur Minke Schat: “Helaas hebben we een reorganisatie niet kunnen afwenden. De ingreep is noodzakelijk in het belang van de toekomst van het museum. Dat daarmee afscheid genomen moet worden van betrokken, ervaren en getalenteerde collega’s die zich jaren hebben ingezet voor het museum, valt zeer zwaar”. Naast kostenbesparingen en andere ingrepen zullen vaste werkplaatsen vervallen en deelontslagen vallen.

 

Leed, hoop en vertrouwen

Een reorganisatieplan dat perspectief biedt om door deze crisis heen te komen is noodzakelijk. Tegelijkertijd gloort er ook hoop aan de horizon. Deze week werd bekend dat de generieke steunpakketten vanuit het Rijk niet zullen worden versoberd,  dat Museum Panorama Mesdag een steunpakket van 100.000 euro van het Mondriaan Fonds tegemoet mag zien alsook vertrouwen vanuit de Gemeente Den Haag. De stad steunt het museum als belangrijk Haags erfgoed van (inter)nationaal belang met een incidentele bijdrage van 338.000 euro ter compensatie voor de geleden verliezen in 2020. Schat: “Bijzonder dankbaar zijn we voor deze steun en voor het vertrouwen in het museum. We kunnen de reorganisatie er helaas niet mee afwenden en zijn hiermee nog lang niet uit de zorgen, maar het geeft hoop voor de toekomst”.

 

Over Museum Panorama Mesdag

Museum Panorama Mesdag is een uniek museum met het Panorama van Scheveningen als artistieke hoogtepunt van Hendrik Willem Mesdag. Het is een particulier museum met een vaste collectie van persoonlijke werken van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), zijn vrouw Sientje van Houten (1834-1905) en tijdgenoten. Daarnaast presenteert het museum tijdelijke tentoonstellingen rond tijdgenoten van Mesdag, het fenomeen panorama en hedendaagse kunst.

Nieuws, Scheveningen
0

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws