Scheveningse Haven Vreest Impact van Zero-emissiezone

Scheveningse Haven Vreest Impact van Zero-emissiezone

In de Scheveningse haven begrijpen ze er niets van. De gemeente Den Haag heeft plannen om langs de kust een zero-emissiezone in te voeren. Dat betekent dat alleen bedrijfsvoertuigen zonder uitstoot, zoals elektrische bestelbussen en vrachtwagens, nog worden toegelaten. Maar deze maatregel zet volgens de visserijbedrijven de concurrentiepositie van de haven zwaar onder druk. “Klanten zullen uitwijken naar andere havens,” vrezen ze.

Bedrijvigheid in Scheveningse Haven

Hoewel de grootste drukte rond 10.00 uur in de ochtend al achter de rug is, gaat het werk in de haven van Scheveningen nog door. Diepgevroren vis wordt in koelvrachtwagens geladen en verscheept naar klanten in Nederland en Europa. Arnout Langerak van Cornelis Vrolijk laat zien hoe hun vrieshuis ruimte biedt aan 700.000 pakken vis. “Elke week vertrekken 25 vrachtwagens volgeladen met vis naar onze klanten,” vertelt Langerak.

Plannen voor Zero-emissiezone

Het college van burgemeester en wethouders wil in 2025 een zero-emissiezone invoeren in het centrum van Den Haag, en in 2026 wordt deze uitgebreid naar de kust. Deze maatregel moet de luchtkwaliteit verbeteren en Den Haag gezonder maken. De plannen gelden niet voor personenauto’s.

Bezorgdheid van Visserijbedrijven

De visserijbedrijven zijn niet per se tegen de maatregel, maar maken zich vooral zorgen over de snelheid waarmee de zero-emissiezone wordt ingevoerd. “Het vervangen van ons hele wagenpark door elektrische voertuigen op korte termijn is onrealistisch,” aldus Gerbrand Voerman van Dulk Haasnoot Seafood.

Onduidelijkheid over Uitvoering

De visbedrijven wijzen op het gebrek aan beschikbare elektrische voertuigen met voldoende laadvermogen voor het transport van diepgevroren vis over lange afstanden. Ook maken ze zich zorgen over de oplaadcapaciteit en de impact op hun toeleveranciers en klanten, zowel nationaal als internationaal.

Kans voor Innovatie en Dialoog

Hoewel de visserijbedrijven benadrukken dat zero-emissie uiteindelijk mogelijk is, vinden ze de huidige termijn te kort. Ze willen graag in gesprek met de gemeente om een realistisch plan te ontwikkelen. Donderdagavond staat het onderwerp op de agenda van de gemeenteraadscommissie.

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws