Binnen een tijdsbestek van drie dagen zijn vier zeehondenpups het slachtoffer geworden van aanvallen door honden.

Binnen een tijdsbestek van drie dagen zijn vier zeehondenpups het slachtoffer geworden van aanvallen door honden.

seal lying on brown sand

In een verontrustende reeks gebeurtenissen zijn in slechts drie dagen tijd vier zeehondenpups op de stranden van Kijkduin en Scheveningen aangevallen door honden. De gevolgen van deze aanvallen zijn ernstig, waarbij één van de dieren momenteel in kritieke toestand verkeert. Dierenambulance Den Haag deelt haar bezorgdheid en geeft dringend advies: “Honden en zeehonden gaan niet samen, zelfs niet als het om een vriendelijke golden retriever gaat.”

Twee van de zeehondenpups werden aangevallen op het strand van Kijkduin, terwijl de andere twee slachtoffers vielen in Scheveningen. De pups vertonen diverse bijtwonden, waaronder verwondingen aan hun vinnen. Opvallend is dat alle vier de zeehondjes jonger zijn dan drie weken.

De zeehondenpup die vanmorgen in Scheveningen werd aangevallen, verkeert in een zeer zorgwekkende toestand en wordt momenteel behandeld bij zeehondenopvang A Seal. John Buijs, medewerker van Dierenambulance Den Haag, geeft aan dat het onzeker is of het dier het zal overleven. De aanval werd uitgevoerd door een golden retriever, een normaal gesproken als lief en knuffelbaar beschouwde gezinshond. Buijs waarschuwt echter dat honden en zeehonden eenvoudigweg niet samengaan.

De interactie tussen honden en zeehonden veroorzaakt vaak angst bij de zeehonden, die zichzelf proberen te verdedigen tegen de nieuwsgierige honden. Vooral pups zijn hier extra gevoelig voor, omdat ze nog niet zelfstandig de zee in kunnen vluchten zoals volwassen zeehonden dat kunnen.

Buijs wijst erop dat de beet van een zeehond niet alleen gevaarlijk is voor de zeehondenpups, maar ook voor de honden zelf, omdat deze beten vol zitten met bacteriën die verschillende ziektes, zoals longworm, kunnen overdragen.

Dit soort bijtincidenten komen jaarlijks voor, met fatale gevolgen. Het risico is met name hoog in de maanden juli en augustus wanneer gewone zeehondenpups worden geboren, en opnieuw in december en januari wanneer de grijze pups ter wereld komen. In deze perioden wordt aangeraden extra waakzaam te zijn en de interactie tussen honden en zeehonden zorgvuldig te vermijden.

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws