Politie vraagt om ‘Evenementluwe Periode’ tijdens NAVO-top in Den Haag

Nieuws, Politiek
0

Politie vraagt om ‘Evenementluwe Periode’ tijdens NAVO-top in Den Haag

De politie wil dat tijdens de NAVO-top, die volgend jaar in Den Haag wordt gehouden, er in heel Nederland een ‘evenementluwe periode’ is. De inzet rondom de top zal namelijk tijdelijk minder capaciteit op andere vlakken veroorzaken. Daarom geldt er ook een verlofbeperking voor al het politiepersoneel.

De NAVO-top vindt volgend jaar van 24 tot en met 26 juni plaats in het World Forum. Dit internationale evenement vergt veel voorbereiding van de politie, die daarbij nauw samenwerkt met Defensie en de Koninklijke Marechaussee.

Korpschef Janny Knol heeft alle burgemeesters in een brief verzocht om terughoudend te zijn met het verlenen van vergunningen voor evenementen tijdens de top. “Hierdoor kan de politie voldoende capaciteit beschikbaar houden om, naast het reguliere werk, te zorgen voor een goed verloop van de NAVO-top,” aldus Knol.

Forse Uitdaging

Volgens korpschef Knol is de organisatie van deze top een ‘forse opgave’ vanwege ‘de grote omvang, de aard van de top en het complexe (geopolitieke) dreigingsbeeld’.

Nationaal commandant Willem Woelders, verantwoordelijk voor de voorbereidingen, noemt de top ‘de grootste veiligheidsoperatie in Nederland ooit’. Tientallen staatshoofden, regeringsleiders, ministers en hun delegaties worden begeleid en beveiligd tijdens hun verplaatsingen van en naar luchthavens en hotels. Ook het World Forum wordt streng beveiligd.

‘Iedereen Gaat er Iets van Merken’

Agenten uit heel Nederland worden tijdens de top ingezet in Den Haag. “Iedereen gaat hier iets van merken,” zegt Woelders. De politie is nu al bezig met het in kaart brengen van mogelijke dreigingen en het uitwerken van scenario’s.

“Een deel van de voorbereidingen is ook heel praktisch: politieauto’s en motoren krijgen eerder onderhoud, updates van IT-systemen worden naar voren gehaald en extra opleidingen worden gepland,” legt Woelders uit.

Maatregelen voor Voldoende Capaciteit

De politie neemt zelf ook maatregelen om genoeg capaciteit te hebben tijdens de NAVO-top. Zo wordt de mobiele eenheid (ME) versneld op maximale sterkte gebracht. “Komende maanden worden extra opleidingsdagen gepland en nieuwe collega’s opgeleid.”

Verlofbeperking

De verlofbeperking zorgt ervoor dat verlof in de periode rondom de NAVO-top pas aan het einde van het jaar wordt toegewezen. De politie hoopt tegen die tijd precies te weten welke capaciteit nodig is.

“Het beroep op de politie in het kader van de NAVO-top heeft desondanks gevolgen voor de beschikbare politiecapaciteit voor andere evenementen in de zomer van 2025,” zegt korpschef Knol.

“Niet alleen tijdens de NAVO-top zijn extra politiemensen nodig, maar ook voorafgaand aan de top, in verband met de opbouw, oefeningen en andere voorbereidingen,” legt nationaal commandant Woelders uit.

Nieuws, Politiek
0

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws