Haagse nachtbus keert na drie jaar weer terug: ‘Mooie stap vooruit in stimuleren van levendig nachtleven’

Nieuws
0

Haagse nachtbus keert na drie jaar weer terug: ‘Mooie stap vooruit in stimuleren van levendig nachtleven’

Jongeren die in het weekend op stap gaan, hoeven binnenkort niet langer een (dure) taxi te nemen om thuis te komen. Vanaf eind april zal HTM opnieuw nachtbussen inzetten tussen Den Haag en omliggende gemeenten. Sinds het begin van de coronacrisis reed de vervoerder niet meer ’s nachts, eerst vanwege het virus en daarna door een tekort aan personeel. Hier komt nu verandering in.

Na de coronacrisis richtte HTM zich vooral op het herstel van de dagelijkse dienstregeling, die nog steeds niet op het gewenste niveau is. “We zetten alles in om ervoor te zorgen dat onze reizigers kunnen rekenen op tram of bus, maar we hebben ook te maken met de beschikbaarheid van personeel. Tegelijkertijd werd er een dringend beroep op ons gedaan om het nachtnet te herstellen,” vertelt HTM-directeur Jaap Bierman.

De vraag naar nachtbussen kwam voornamelijk vanuit Den Haag en Zoetermeer. Het college van Den Haag had zelfs de inzet van nachtbussen in hun coalitieakkoord opgenomen. Om aan deze vraag te voldoen, heeft HTM onderzocht hoe alle nachtbussen N1 tot en met N6 op vrijdag- en zaterdagnachten kunnen rijden, zij het met een frequentie van eens per twee uur in plaats van eens per uur.

Het bedrijf wil echter niet dat dit ten koste gaat van de dagelijkse dienstregeling. Daarom heeft het een voorstel ingediend bij opdrachtgever Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), die ermee akkoord is gegaan.

Hoewel de nachtbussen vanaf 26 april weer zullen rijden, blijft het tekort aan personeel een uitdaging, benadrukt de directeur. “Onze formatie buschauffeurs is nog niet op het gewenste niveau. Om onze nachtbuschauffeurs te kunnen inzetten, gaan we buschauffeurs inhuren die vrijgekomen diensten gaan opvangen. Uiteraard worden zij opgeleid om onze buslijnen te kunnen rijden.”

Tegelijkertijd werkt HTM hard om zoveel mogelijk buschauffeurs, trambestuurders en ander personeel aan te trekken. “We monitoren nauwgezet hoe een en ander verloopt en nemen dan passende maatregelen op basis van de beschikbaarheid van onze buschauffeurs,” aldus Bierman.

De helft van de lijnen start om 01.00 uur en de andere helft om 02.00 uur. Welke lijnen precies op welk moment starten, wordt in het voorjaar gepland, volgens een woordvoerder van HTM. Vooral jongeren die uitgaan, maakten veel gebruik van de nachtbus, maar er waren ook mensen die bijvoorbeeld een nachtdienst hadden gedraaid.

De Haagse wethouder Arjen Kapteijns is verheugd over de terugkeer van de nachtbus, die volgens hem een verbetering is voor het openbaar vervoer in Den Haag. “Het is een mooie stap vooruit in het bevorderen van toegankelijkheid en het stimuleren van een bruisend nachtleven in Den Haag. Ik kijk uit naar de positieve bijdrage die de nachtbus zal leveren aan het gemak en de mobiliteit van iedereen die ’s avonds en ’s nachts van onze prachtige stad wil genieten.”

Ook in Zoetermeer hebben jongeren zich het afgelopen jaar ingezet voor de terugkeer van de nachtbus. Nu hoeven ze vaak geen dure taxi meer te betalen om na een nachtje stappen thuis te komen. De gemeente was zelfs bereid om de kosten voor deze bussen zelf te dragen. Het college trok een bedrag uit om ervoor te zorgen dat er gedurende drie jaar op vrijdag- en zaterdagnacht nachtbussen rijden tussen Zoetermeer en Leiden en tussen Zoetermeer en Den Haag. Voor de route naar Den Haag is dit nu niet meer nodig. Voor de nachtbus naar Leiden moet echter wel worden betaald.

Wethouder Ingeborg ter Laak van Zoetermeer zegt: “Het is fantastisch dat HTM bereid is gevonden om de lijn naar Den Haag te behouden. Vanuit de samenleving en de politiek was er een duidelijke roep om de nachtbus voor Zoetermeer te handhaven.”

Welkom in de wereld van de Nachtbus • Elke vrijdag- en zaterdagnacht • 6 Nachtbussen (N1 t/m N6) • Met meer dan 90 haltes in en rond Den Haag • Kosten: € 5,00 per rit;

  • Betaal met je OV-chipkaart (zorg voor voldoende saldo) of
  • Koop een kaartje via de HTM Ticket app of
  • Koop een kaartje bij de buschauffeur (betaling met bankpas/creditcard) Wil je overstappen naar een andere Nachtbus? • Vraag een overstapkaartje aan de buschauffeur • Laat het overstapkaartje zien bij de volgende rit in de Nachtbus • Check niet opnieuw in, anders betaal je opnieuw € 5,00
Nieuws
0

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws