Herziening van Kruising Zwolsestraat – Gevers Deynootweg Afgeblazen: College Overweegt Alternatieve Plannen

Herziening van Kruising Zwolsestraat – Gevers Deynootweg Afgeblazen: College Overweegt Alternatieve Plannen

Onderzoek wijst uit dat kosten voor herinrichting onaanvaardbaar hoog zijn

De langdurige discussie in de gemeenteraad over de herinrichting van de kruising tussen de Zwolsestraat en de Gevers Deynootweg heeft tot een definitief besluit geleid: het project gaat niet door. Een dieper gelegen kruising, bedoeld om op drukke stranddagen een betere verkeersdoorstroming te realiseren en meer ruimte te creëren voor voetgangers en fietsers, blijkt financieel niet haalbaar. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het project te schrappen en te kijken naar alternatieve plannen.

Te Hoge Kosten en Nieuwe Richting

Het oorspronkelijke plan om de kruising te verdiepen en de ingang van de parkeergarage ondergronds te plaatsen, bleek aanzienlijk duurder dan aanvankelijk gedacht. Waar aanvankelijk een budget van 26 miljoen euro was toegewezen, groeide dit bedrag later tot 51 miljoen euro. Naar verwachting zouden de kosten zelfs verder stijgen, tot tussen de 65 en 75 miljoen euro, rekening houdend met inflatie sinds 2021 en mogelijke vertragingen door stikstofonderzoek.

Het college blijft vasthouden aan het verbeteren van de bereikbaarheid van Scheveningen op drukke zomerdagen en het verfraaien van het zeezicht. Echter, gezien de aanzienlijke kostenoverschrijding, acht het college het niet langer gerechtvaardigd om het oorspronkelijke plan voort te zetten. Het verminderen van verkeersopstoppingen op de Gevers Deynootweg rechtvaardigt niet de geraamde kosten.

In lijn met het coalitieakkoord van vorig jaar, waarin werd gesteld dat het project zou worden beëindigd, neemt het college nu dit besluit over. De coalitiepartijen geven de voorkeur aan bovengrondse oplossingen voor het verbeteren van de verkeersdoorstroming.

Herallocatie van Middelen

Met het schrappen van het project op de Zwolsestraat komt een aanzienlijk bedrag vrij. Van de oorspronkelijke 26 miljoen euro blijft ongeveer 17 miljoen euro beschikbaar. Het college heeft besloten dit bedrag te herverdelen. Ongeveer 10 miljoen euro zal worden geïnvesteerd in de Grotiusplaats, met als doel de overkluizing van de A12 naast de tijdelijke Tweede Kamer te realiseren. Deze keuze wordt gemaakt vanwege de verbondenheid met de ambitie voor vergroening; op de overkluizing zal een park worden aangelegd.

Het resterende bedrag van 7 miljoen euro zal worden besteed aan het verbeteren van de verkeersdoorstroming in de badplaats. Hierbij ligt de focus op het creëren van meer en veiligere oversteekplaatsen, evenals het verbeteren van de openbare ruimte in het gebied.

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws