Grote steden dringen aan op Rijksfinanciering voor toenemend daklozenprobleem

Nieuws
0

Grote steden dringen aan op Rijksfinanciering voor toenemend daklozenprobleem

grayscale photo of man sitting on ground with bottle

In een gezamenlijke oproep aan Kamerleden vragen de vier grootste gemeenten van Nederland, waaronder Den Haag, om extra financiële steun van het Rijk om het groeiende aantal daklozen effectief aan te pakken. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, gezamenlijk bekend als de G4, benadrukken de urgente behoefte aan meer middelen voor tijdelijke opvang en pleiten ervoor de financiering niet te verminderen.

De steden rapporteren een aanzienlijke toename van het aantal daklozen, wat resulteerde in de noodzaak om de opvangcapaciteit de afgelopen maanden met 650 plaatsen uit te breiden, verdeeld over de vier steden. De G4 benadrukt de noodzaak om de meest kwetsbare mensen een veilige plek te bieden om te overnachten.

Naast de dringende roep om extra financiële steun vragen de G4-steden ook meer aandacht voor het groeiende woningtekort en de problemen met doorstroming op de huizenmarkt. Wethouder Rutger Groot Wassink van Amsterdam, namens de G4, waarschuwt dat het woonprobleem een zorgprobleem is geworden en noemt de situatie “code rood”.

Om dakloosheid in 2030 uit te bannen, stellen de vier gemeenten dat naast voldoende betaalbare woningen een structurele investering van 100 miljoen euro per jaar nodig is. Dit bedrag zou gemeenten meerjarige zekerheid bieden om een groter aantal mensen een dak boven het hoofd te bieden.

Aanvullende informatie over daklozenhulp in Den Haag toont aan dat de stad in het bijzonder worstelt met het groeiende aantal daklozen. Lokale initiatieven en opvangcentra hebben hun capaciteit moeten vergroten om te voorzien in de dringende behoeften van de dakloze bevolking. De G4 benadrukt de cruciale rol van Den Haag in dit gezamenlijke streven naar een effectieve aanpak van dakloosheid in het hele land.

Nieuws
0

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws