HTM confronteert boete dreiging van metropoolregio Rotterdam-Den Haag

Nieuws
0

HTM confronteert boete dreiging van metropoolregio Rotterdam-Den Haag

De HTM, het vervoersbedrijf in Den Haag, staat op het punt een boete te ontvangen van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag vanwege het inkrimpen van de dienstregeling. Wethouder Arjen Kapteijns van GroenLinks waarschuwt dat deze boete enkele miljoenen euro’s kan bedragen vanwege het niet nakomen van afgesproken kilometers.

De HTM heeft aangekondigd dat ze vanaf volgende maand tot en met het najaar minder bussen en trams zal laten rijden vanwege een groot personeelstekort. Ongeveer twintig tramdiensten en vijf busdiensten kunnen dagelijks niet worden ingevuld, waardoor ze vijf procent van de dienstregeling schrappen in de hoop de rest wel te kunnen garanderen.

Echter, de Metropoolregio, de opdrachtgever van de HTM, is niet bereid dit zomaar te accepteren en dreigt met een boete. Volgens wethouder Kapteijns kan deze boete oplopen tot een aanzienlijk bedrag, maar hij benadrukt dat dit de HTM niet failliet zal laten gaan.

De gemeenteraad uit haar zorgen over de boete, waarbij SP-fractievoorzitter Lesley Arp aandacht vraagt voor de mogelijke neerwaartse spiraal waarin de HTM terecht kan komen. Hij benadrukt dat het werven van personeel ook geld kost. Hoewel Arp hoopt dat het geld van de boete ten goede komt aan de Haagse reizigers, kan wethouder Kapteijns dit niet beloven. Hij stelt dat het geld terugvloeit naar de algemene middelen van de Metropoolregio, maar belooft wel inspanningen om het terug te halen.

De gemeenteraad is verontwaardigd over het plotselinge besluit van de HTM om de dienstregeling te verminderen en voelt zich overvallen. D66 en GroenLinks benadrukken dat ze meer openbaar vervoer willen, niet minder. Wethouder Kapteijns geeft toe dat ook hij niet op de hoogte was van de acute problemen en dringt aan op betere betrokkenheid bij dergelijke besluiten in de toekomst.

Opmerkelijk is dat, ondanks dat Den Haag grootaandeelhouder is van de HTM, de wethouder aangeeft dat de HTM autonoom beslissingen kan nemen. Dit roept vragen op bij de gemeenteraad over de invloed van aandeelhouders. Wethouder Kapteijns verduidelijkt dat aandeelhouders alleen invloed hebben op langetermijnontwikkelingen, niet op de directe bedrijfsvoering waar dit besluit onder valt.

Desondanks belooft Kapteijns dat het stadsbestuur de HTM nauwer zal volgen en benadrukt dat het college actief zal blijven bij de besluitvorming van de vervoersmaatschappij.

Nieuws
0

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws