Nieuwjaarsviering in Scheveningen: Vreugdevuren en Traditionele Duik

Nieuwjaarsviering in Scheveningen: Vreugdevuren en Traditionele Duik

Duizenden mensen verzamelden zich zaterdagavond aan de kust van Scheveningen om getuige te zijn van de ontbranding van de brandstapels, die een dag eerder dan gepland plaatsvond. Het publiek genoot eerst van een indrukwekkend vuurwerk voordat de stapels in Duindorp en Scheveningen werden aangestoken, met Duindorp als eerste.

Dit jaar mochten de vreugdevuren niet op oudejaarsavond plaatsvinden vanwege de voorspelde harde wind. De vergunning voor het bouwen van de stapels, die de bouwers de afgelopen jaren moesten aanvragen, legt verschillende voorwaarden op, waaronder het vermijden van te harde wind tijdens de ontsteking en het beperken van de stapelgrootte tot 10 bij 10 bij 10 meter.

De gemeente Den Haag nam vorig jaar een vergelijkbare beslissing vanwege het risico op harde wind, waarbij het evenement werd verplaatst naar 30 december. Sinds de vonkenregen op Scheveningen in 2019 moeten de bouwers zich aan strikte voorwaarden houden.

Op oudejaarsdag wordt besloten of het vuurwerk bij de Hofvijver in Den Haag wordt afgestoken tijdens het aftelmoment. Als vuurwerk niet mogelijk is, staat er een licht- en lasershow met muziek gepland rond het moment waarop de laatste seconden van 2023 worden afgeteld.

Terwijl sommigen zaterdagavond nog genoten van de vreugdevuren, begon maandagochtend op het strand van Scheveningen de traditionele nieuwjaarsduik. Duizenden mensen renden klokslag 12.00 uur de zee in, een traditie die voor het eerst niet voor het Kurhaus plaatsvond vanwege bouwwerkzaamheden aan de boulevard.

In de aanloop naar de duik hielden deelnemers zich warm met mutsen, handdoeken en dikke (bad)jassen, terwijl anderen zich al dansend en springend vermaakten op luide muziek. De sfeer werd vergeleken met carnaval door organisator Alex, die ook een spontane polonaise zag ontstaan.

Mensen uit het hele land reisden naar Scheveningen om deel te nemen aan de nieuwjaarsduik. ‘We moeten het toch maar een keer doen’, klonk het. Met een watertemperatuur van zeven graden beschreven deelnemers de duik als “heerlijk koud” en een “geweldige start van het nieuwe jaar”. Een vrouw juichte, verklarend dat ze de duik deed voor haar vriendinnen die haar altijd steunen. De Nieuwjaarsviering in Scheveningen was daarmee een mix van vuurspektakel en een frisse start van het jaar met de traditionele duik in de Noordzee.

Deel dit artikel met anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Categorieën

Meer nieuws